• Turkhane Logo

Sisi, tutuklanma endişesiyle Güney Afrika'ya gidememiş

Mısırlı eski bakan Devlet Başkanı Sisi'nin Rabia katliamındaki rolünden dolayı tutuklanma endişesiyle Güney Afrika gezisini iptal ettiğini ileri sürdü.

10:51 30 Ağustos 2023 Çarşamba
Sisi, tutuklanma endişesiyle Güney Afrika'ya gidememiş
Mısırlı eski bakan Devlet Başkanı Sisi'nin Rabia katliamındaki rolünden dolayı tutuklanma endişesiyle Güney Afrika gezisini iptal ettiğini ileri sürdü.

Eski Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Münir Fahri Abdül Nur, Devlet Başkanı Abdülfettal el Sisinin 2015 yılında Güney Afrikaya yapacağı ziyareti Rabia katliamındaki rolü dolayısıyla tutuklanmaktan endişe duyduğu için iptal ettiğini söyledi.

Abdül Nur, 14 Ağustos 2013te başkent Kahirede Arap Baharı protestolarına sahne olan Rabia al-Adawiya Meydanında en az 900 eylemcinin Mısırlı asker ve polis güçlerince öldürüldüğü olay nedeniyle Roma Statüsünü iç hukuk sistemine dahil eden İngiltere ve Güney Afrikada uluslararası suçlar kapsamında tutuklanmaktan korktuklarını belirtti.

Abdül Nur, bu sebeple Sisiyle birlikte 2015 yılında Güney Afrikaya yapacakları bir geziyi, evrensel yargı yetkisi kapsamında tutuklanmaktan çekindikleri için iptal ettiklerini söyledi.

Eski bakan, İngilterenin eski Kahire Büyükelçisi James Watt ve Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrinin tavsiyeleri üzerine yıllardır İngiltereyi ziyaret etmediğini de sözlerine ekledi.

Haberi duyuran Middle East Eyea yorum yapan Büyükelçi Watt ise eski bakan ya da başka birine böyle bir tavsiyede bulunduğuna dair iddiaları reddettiğini belirtti.

Röportaj silindi
O dönemde protestocuların açlık ve kuşatma taktikleriyle dağıtılması fikrini destekleyen Abdül Nur bu görüşlerini röportajda da yineledi.
Abdül Nur Rabia sırasında bir televizyon röportajında, neden protestocuları kuşatıp yiyecek ve içeceklerin onlara ulaşmasını yasaklayamadığımızı anlamadığımı söyledim. Yiyecek ve içecek dağıtımını yasaklayarak protestoları terk etmek zorunda kalırlardı. diye konuştu.

Mısırlı bakanın Zat Masr haber sitesine geçen hafta verdiği röportaj silinirken, sitenin yayını da durduruldu. Hala Sisinin müttefiki olarak görülen eski bakanın röportajı yurt dışında yaşayan Mısırlı muhalifler tarafından sosyal medyada geniş çaplı paylaşıldı.

Arap Baharı sonrası Orta Doğu ve K. Afrika’da demokrasi: Ülkelerin demokrasi endeksi nasıl değişti?
Eski bakan ne dedi?
Temmuz 2013 - Eylül 2015 tarihler arasında görev yapan eski bakan Abdül Nur, röportajda Sisi hükümetine yüklendi.

Ekonomik krizi aşırı borçlanmaya ve hükümet kararlarındaki güven yoksunluğuna bağlayan Abdül Nur, önümüzdeki yol şubat ayında yapılacak olan devlet başkanlığı seçimleriyle ilgili uyarıda bulundu.

Seçimi saçmalık olarak tanımlayan Abdül Nur, hangi isimlerin Sisiye karşı aday olabilecek isimlerin yer alacağı listenin güvenlik güçlerince onaylayacağını ileri sürdü.

Mısırda insanlar korkuyor diyerek ifade özgürlüğüne de değinen eski bakan, toplumsal konularda görüş bildiren herkes tutuklanabileceğini belirtti.

Abdül Nur Kanıtlar, iki kişi bir araya gelip kamusal meseleler hakkında konuşmak istediklerinde, gözetlenme korkusuyla telefonlarını bir kenara koyduklarını gösteriyor. diye konuştu.

Son güncelleme: 10:51 30.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı