• Turkhane Logo

Sınırlar açıldı, mülteciler otobüslerle, polis araçlarıyla taşınıyor

İstanbul’un Zeytinburnu, Esenler Otogarı ve daha birçok başka noktasından Edirne’ye mülteciler taşınıyor.

16:02 28 Şubat 2020 Cuma
Sınırlar açıldı, mülteciler otobüslerle, polis araçlarıyla taşınıyor
İstanbul’un Zeytinburnu, Esenler Otogarı ve daha birçok başka noktasından Edirne’ye mülteciler taşınıyor.



‘Hayırsever’ işadamları da Avrupa’ya gitmek isteyenler için otobüsler kaldırıyor. Bir videoda da Edirne sınırına yürüyen Afgan göçmen, “Bizi buraya polis getirdi” diyor. 

 Türkiye’nin İdlib saldırısı sonrası Avrupa’ya geçmek isteyen mültecilere engel olmayacağını açıklaması sonrası sınır kapılarına ve Yunanistan’a yakın sahil şeritlerine göçmen akını sürüyor. İstanbul’un birçok noktasından otobüslerle taşınan göçmenler sınır noktalarına bırakılıyor. Otobüslerin ve denizden gitmek isteyenleri taşıyan botların ‘kim’ tarafından finanse edildiği ise bilinmiyor.

  EGEDE CANLI YAYINDA GÖÇMEN UĞURLAMA

Türkiye’nin göçmenlere ‘açık kapı politikası’ uygulayacağı haberi sonrası mülteciler gruplar halinde Yunanistan sınırına ve Egeye yürüyor.

Başta AA olmak üzere medya kuruluşları canlı yayınlarla göçmenleri Yunanistana uğurluyor. pic.twitter.com/VTYVYTmTJo — Kronos (@KronosHaber) February 28, 2020
Sınırlara yürüyen bazı göçmenlerin “Bizi polis getirdi” şeklindeki sözleri dikkat çekerken, iktidara yakın bir gazeteci olan Ersoy Dede, kişisel Twitter hesabından yanyana dizilmiş otobüslerin fotoğrafını paylaşarak, “Avrupa’ya gitmek isteyen mülteciler için hayırseverler ücretsiz otobüsler kaldırıyor.. misal şu konumdaki bir parti araç hazır bekliyor” dedi. Dede, araçların haritadaki konumunu paylaşarak gitmek isteyenleri oraya yönlendirdi.

/

OTOBÜSLERİN PARASINI KİM ÖDÜYOR?

İstanbul Fatih’te Vatan Emniyet Müdürlüğü’nün önünden kalkan otobüslerin üzerinde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) ve MK Travel ifadeleri yer alıyor. Araçların Suriye Dernekler Platformu Başkanı Mehdi Davut tarafından tutulduğu iddia ediliyor. Güngören, Bağcılar ve Kazlıçeşme’dende benzer şekilde otobüsler kaldırılıyor sınır kapılarına. Otobüslerin hareket noktalarına gelenler arasında Suriyelilerin yanı sıra Irak ve Afgan uyruklularda bulunuyor. Otobüslerin yolcularının çoğunu erkek göçmenler oluşturuyor. Göçmenler, Avrupa’ya yaşam standartları iyi olduğu için gitmek istediklerini belirtiyor.

/

AFGAN MÜLTECİ ÇOCUK: BİZİ POLİS BIRAKTI

Sınıra yürüyen göçmen videoları sosyal medyada artarak devam ediyor. Bir videoda Afganistan’dan kaçak yollarla geldiğini belirten çocuk yaştaki bir göçmenin “Bizi polis getirdi” dediği görülüyor. Hapiste bir ay kaldıktan sonra bugün serbest bırakıldığını ve polis tarafından sınıra getirildiğini söyleyen gençler daha sonra yürüyerek yollarına devam ediyor.

PAZARKULE SINIR KAPISI GEÇİŞLERE KAPANDI

Sınırlara gelen mülteciler Pazarkule Sınır Kapısı’nda tampon bölgeye giriş yaptı. Hem Yunan hem de Türk güvenlik güçleri, 100 kişinin etrafını araçlarla çevirdi. Her iki ülkeye de giriş yapılamıyor.



NTV MÜLTECİ VİDEOSUNU KALDIRDI

‘Sınır kapıları açıldı’ haberlerine güvenerek Avrupa’ya geçmek üzere Kapıkule sınır kapısında gelen bir kadın mülteci, geçişlerine izin verilmediğini ve denize yönlendirildiklerini açıkladı. Kadının sözlerini canlı yayında veren NTV Twitter hesabından da paylaştığı videoyu daha sonra sildi. Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyenlerin durdurulmayacağı açıklamasının ardından çok sayıda mülteci Kapıkule sınır kapısına yöneldi. Otobüslerle ve taksilerle sınır kapısına gelen mültecilerle ilgili NTV canlı yayınında ekrana gelen görüntüler ise durumun durumun vehametini gösterdi. Canlı yayında konuşan bir mülteci kadın kendilerinin otobüslerle bedavaya sınıra getirildiklerini söylerken, kapıdaki görevlilerin kendilerini denize yönlendirdiğini ifade etti.

Son güncelleme: 16:02 28.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı