• Turkhane Logo

Silah satışı yüzde 8.5 arttı: Listenin başında yine ABD bulunuyor

Dünyada geçen yıl silah satışları yüzde 8,5 oranında arttı. En çok silah satışı yapan 25 şirketin sıralandığı listede başı ABD çekti. Dünya genelinde satılan toplam silahların yüzde 61’i ABD’de üretildi.

13:25 07 Aralık 2020 Pazartesi
Silah satışı yüzde 8.5 arttı: Listenin başında yine ABD bulunuyor
Dünyada geçen yıl silah satışları yüzde 8,5 oranında arttı. En çok silah satışı yapan 25 şirketin sıralandığı listede başı ABD çekti. Dünya genelinde satılan toplam silahların yüzde 61’i ABD’de üretildi.



Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından açıklanan yıllık rapora göre küresel silah satışları 2019’da yüzde 8,5 oranında artış gösterdi. Buna göre söz konusu 25 şirketin toplam cirosu 361 milyar dolar olarak belirlendi.

SADECE 5 FİRMANIN SATIŞ BEDELİ 166 MİLYAR DOLAR


Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Stockholm’de açıklanan raporda, dünya genelinde en fazla silah satışını 12 şirket ile ABD’nin gerçekleştirdiğine işaret edildi. Buna göre 2019 yılında dünya genelinde satılan toplam silahların yüzde 61’i ABD’de üretildi. Sadece Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon ve General Dynamics fabrikalarında üretilen silahların toplam satış bedeli 166 milyar dolar oldu.

ÇİN’İN SİLAH PAZARINDAKİ PAYI YÜZDE 16

Listenin ikinci sırasında yer alan Çin ise dünya genelindeki silah satışlarının yüzde 16’sını gerçekleştirdi. SİPRİ’nin mercek altına aldığı dört Çinli silah üreticisinin yıllık cirosunu yüzde 4,8 oranında arttırdığı belirtildi. SİPRİ araştırma görevlisi Nan Tian, Çin’de gerçekleşen silah satışlarının ağırlıklı olarak iç piyasaya yönelik olduğunu belirterek ülkede ordunun modernizasyon süreci nedeniyle silah satışlarında artış olduğunu kaydetti.

RUSYA’NIN PAYI AMBARGO NEDENİYLE GERİLEDİ

SİPRİ’nin hazırladığı listenin üçüncü sırasında ise Rusya bulunuyor. Rusya’nın küresel silah piyasasındaki pazar payı ise yüzde 3,9 olarak belirlendi. Raporda, Ukrayna ile yaşanan askeri gerilim ve Kırım’ın ilhakı nedeniyle uygulanan ambargoların Rusya‘nın silah satışlarını gerilettiğine işaret edildi. Listede yer verilen iki Rus silah üreticisinin bir yılda toplam 634 milyon dolar gelir kaybına uğradığı ifade edildi.

6 AVRUPA ÜLKESİ CİROSUNU 3.9 MİLYAR DOLAR ARTIRDI

Listede yer alan 6 Batı Avrupalı silah üreticisinin ise silah piyasasındaki yerinin yüzde 18 olarak saptandığı belirtildi. Bu şirketler İngiltere, İtalya ve Fransa’da bulunuyor. Almanya’dan silah üreticileri ise 25 şirketin sıralandığı listede tek başına yer almadı. Alman iştirakli Airbus listede bulunuyor. Buna karşın Almanya’nın en büyük silah fabrikası Rheinmetall 2019’da cirosunu 3,9 milyar dolar artırdı.

Son güncelleme: 13:25 07.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı