• Turkhane Logo

Sedat Peker'in iddiaları ABD Dışişleri'nin raporuna girdi: Venezuela-Türkiye hattı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Narkotik Kontrolü Strateji Raporu'nda, Türkiye ve KKTC'ye yönelik bir dizi eleştiri yer aldı. Raporda Sedat Peker'in iddialarından da söz edildi.

23:02 14 Nisan 2022 Perşembe
Sedat Peker'in iddiaları ABD Dışişleri'nin raporuna girdi: Venezuela-Türkiye hattı
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Narkotik Kontrolü Strateji Raporu'nda, Türkiye ve KKTC'ye yönelik bir dizi eleştiri yer aldı. Raporda Sedat Peker'in iddialarından da söz edildi.


ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl Kongreye sunduğu Uluslararası Narkotik Kontrolü Strateji Raporu yayımlandı. Uyuşturucu ve Kimyasal Kontrolü ile Para Aklama başlıkları altında, iki cilt olarak yayımlanan raporda Türkiye ve KKTC ile ilgili dikkat çekici tespitler yer alıyor.

Kısa Dalgadan Beril Köseoğlunun haberine göre, raporun uyuşturucu kontrolü bölümünde Türkiye, yeterli önlem almamakla eleştiriliyor. Asya ile Avrupanın birleştiği noktada bulunması ve yasadışı finansı ele almak konusunda yeterli kontrol yapmaması nedeniyle Türkiye, yasadışı uyuşturucu kaçakçılığının önemli bir transit ülkesi denilen raporda, özellikle Afganistandan Avrupaya gönderilen afyonun ve Avrupada üretilip Asyaya gönderilen sentetik uyuşturucuların Türkiye üzerinden geçtiği belirtiliyor.


SEDAT PEKERİN VENEZUELA İDDİASI RAPORDA

Raporda, Türkiyenin yasadışı haşhaş ekimini ve morfin üretimini sıkı bir şekilde kontrol ettiği belirtilse de Fakat tanınmış mafya lideri Sedat Pekerin, iktidardaki AK Partiye yakın bir Venezuela-Türkiye kokain bağlantısı iddiasıyla yayılan yolsuzluk söylentileri yaygın denildi. Türkiyenin uyuşturucuyla mücadele politikasında tedaviden ve kullanımı önlemekten çok operasyonlara önem verildiği belirtilirken, Hükümet büyük ölçüde, terör şebekelerinin özellikle İran ve Afganistan üzerinden eroin kaçakçılığına dahil olmasına odaklanırken, büyük Türk suç örgütleri daha az incelemeye, engellemeye ve kovuşturmaya tabi tutuluyor ifadeleri kullanıldı.

PARAVAN ŞİRKETLER KULLANILIYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı raporunun para aklamayla ilgili kısmındaysa, Türkiyedeki yasaların uluslararası standartlarda olduğu ama uygulamada sorunlar yaşandığı vurgulandı. Raporda, Uygulamanın zayıf kalması, etkili para aklama soruşturmalarının ve cezaların çok az olmasına yol açmaya devam ediyor denildi. 

Türkiyenin ulusal risk değerlendirmesinde en yüksek para aklama riskini ortaya çıkan suçlar uyuşturucu kaçakçılığı, göçmen ve yakıt kaçakçılığı ve insan kaçakçılığı oluşturuyor denilen raporda, Türkiye Afganistandan Avrupaya yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı için kullanılan Balkan rotasının bir parçası ve Suriye ile İrandan göçmen kaçakçılığı için de bir koridor. Yasadışı kazancı meşru gelir olarak göstermek için paravan şirketler kullanılıyor ifadelerine yer verildi.

Son güncelleme: 23:02 14.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı