• Turkhane Logo

'Seçimi bizden çaldılar' diyen Trump, 4 eyalette yargı süreci başlattı

ABD seçimlerinde kazanan henüz belli olmazken Donald Trump’ın ekibi şimdilik 4 eyalette yargı süreci başlattı. Resmi olmayan sonuçlara göre Joe Biden 264, Donald Trump 214 delege kazandı. Başkan olabilmek için 270 delegeye ihtiyaç var.

14:51 05 Kasım 2020 Perşembe
'Seçimi bizden çaldılar' diyen Trump, 4 eyalette yargı süreci başlattı
ABD seçimlerinde kazanan henüz belli olmazken Donald Trump’ın ekibi şimdilik 4 eyalette yargı süreci başlattı. Resmi olmayan sonuçlara göre Joe Biden 264, Donald Trump 214 delege kazandı. Başkan olabilmek için 270 delegeye ihtiyaç var.


3 Kasım’da yapılan ABD seçimlerinde kimin kazandığı henüz kesinlik kazanmadı. Bununla birlikte kesin olmayan sonuçlara göre Demokrat aday Joe Biden yarışı önde götürüyor. Donald Trump ise oy sayımının devam ettiği Georgia, Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania’da sayım sürecine itiraz ederek, konuyu mahkemeye taşıdı. Bu eyaletlere başkalarının da eklenebileceği bildirildi. Trump, somut bir kanıt ortaya koyamasa da oylama sürecinde usulsüzlük yapıldığını ve seçimin kendisinden çalındığını öne sürdü.

ABD kanunları çerçevesinde, adaylar sonuçların birbirine çok yakın çıktığı durumlarda eyalet bazında yeniden sayım talebinde bulunabiliyor. Trump’ın ekibi bazı eyaletlerde oy sayımının durdurulmasını talep ederken, bazılarında da yeniden sayım istiyor.


BİDEN’IN 6 DELEGEYE İHTİYACI VAR

Biden’ın Trump’la arayı açmasındaki en önemli nokta ise mektupla verilen oylar oldu. Devam eden oy sayımlarına göre Biden 264, Trump 214 delegeye ulaşırken, seçimi kazanmak için 270 delegeye ulaşılması gerekiyor. Zaman zaman taraflar arasında gerilim yaşanıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibi, geride göründükleri ve sonucu belirleyecek eyaletlerde oyların sayımının durdurulması ve yeniden sayılması için mahkemeye başvuruda bulundu. Amerikan yayın kuruluşu CNN iki kaynağa dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Trump’ın dün Cumhuriyetçi valilere öfkeli telefonlar açtığını yazdı.

CNN ayrıca Joe Biden’ın Arizona’yı kazandığının duyurulmasının ardından Trump’ın yardımcılarına derhal dava açmaları yolunda talimat verdiğini de ileri sürdü. Diğer yandan Trump sosyal medya hesabından seçimin kilit eyaletlerinden Pennsylvania, Georgia ve Kuzey Carolina’da büyük fark attığını ve Michigan’da da önde olduğunu savundu.

BİDEN’DAN GALİYEBİYET KONUŞMASI

Biden cephesi ise seçimi kazandığını açıklamasına rağmen temkinli davranmaya devam ediyor. Joe Biden yaptığı açıklamada, “Değerli Amerikan halkı dün bir kez daha demokrasinin bu ulusun kalp atışı olduğu kanıtlandı. Salgının karşısında bile çok sayıda oy kullandı Amerikan halkı. Eğer bir şüpheniz varsa artık olmamalı. Çünkü hükümet halkı için çalışıyor. Burada halkın sözü geçer. Güç kimsenin eline geçemez. Halktan gelir. Onların iradesidir. Bu ABD başkanını belirler. Başkanlığı kazanmak için 270 delegeye sahibim. Burada başkanlığımı ilan edemem. Oyların sayılmasını bekleyeceğiz. Pennsylvania konusunda da umutluyum. Kalan oylar sayıldığında çünkü uzaktan kullanılan oylardır. Şahsen benim için önemli olan başka bir bölgede ABD’nin çoğunda kazanmamız. Bu çoğunluk da artacak. 3 milyon oy öndeyiz. Bu fark daha da açılacak. 70 milyondan fazla oydan bahsediyoruz. Kampanyamızdan gurur duyuyoruz” dedi.

“BİRLİK” VURGUSU

Sözleri galibiyet konuşması olarak yorumlanan Biden, “Bu seçim bittiği zaman her zaman ABD olarak yapmaya çalıştığımız şeyi devam edeceğiz. Birbirimizi tekrar dinleyeceğiz, birbirimize tekrar saygı göstereceğiz. Dinleyeceğiz bir araya geleceğiz. Bir ulus olarak bir olacağız. İlerlemek için rakiplerimize düşman muamelesi yapmayı bırakmalıyız. Biz düşman değiliz. Ben bir demokrat olarak kampanyamı yönetiyor olabilirim ama seçildiğimde ABD Başkanı olacağım. Şimdi her oy sayılmalı. Hiç kimse demokrasimizi elimizden alamaz. Ne şimdi ne de sonsuza dek. ABD çok savaş verdi demokrasimizi kaybetmemek için. Biz halk olarak teslim olmayacağız pes etmeyeceğiz. İnanıyorum ki zafer bizim olacak. Bu sadece bizim zaferimiz olmayacak. Bu ABD için bir zafer olacak” dedi.

BİDEN TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI

Diğer yandan seçimlere olan rekor katılım, Demokrat aday Joe Biden’ın ABD tarihindeki diğer tüm başkan adaylarından daha fazla oy almasını ve Barack Obama’nın 2008 oy rekorunu kırmasına sağladı. Biden şimdiye kadar aldığı 70 milyonu aşkın oyla, eski başkanlardan Barack Obama’nın 69 buçuk milyonluk oyunu geride bırakmayı başardı.

Son güncelleme: 14:51 05.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı