• Turkhane Logo

‘Seçim hilesi’ iddiası: Fox News, iftira davasında 787 milyon dolar tazminat ödeyecek

ABD'nin Fox News haber kanalı, 2020 başkanlık seçimleri sırasında seçim sonuçlarıyla ilgili bilgileri kararttığı yönündeki haberleri nedeniyle davalık olduğu Dominion şirketi ile anlaşmaya vardı.

11:25 19 Nisan 2023 Çarşamba
‘Seçim hilesi’ iddiası: Fox News, iftira davasında 787 milyon dolar tazminat ödeyecek
ABD'nin Fox News haber kanalı, 2020 başkanlık seçimleri sırasında seçim sonuçlarıyla ilgili bilgileri kararttığı yönündeki haberleri nedeniyle davalık olduğu Dominion şirketi ile anlaşmaya vardı.





ABD’nin Fox News haber kanalı, 2020 yılındaki başkanlık seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları nedeniyle oy kullanma sistemini üreten Dominion şirketine 787 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.



Oylamanın hemen ardından, eski Başkan Donald Trump’ın seçimleri kazandığı, fakat oy kullanma sisteminde hile yapılarak Joe Biden’ın kazanmış gösterildiğini iddia eden çok sayıda yorumcu Fox News ekranlarında yer almıştı. Dominion, bunun üzerine kendilerine iftira atıldığı gerekçesiyle 1,6 milyar dolarlık tazminat davası açmaya karar vermişti. Taraflar duruşmalar başlamadan hemen önce mahkeme dışı uzlaşmaya gitti.



Taraflar arasında uzlaşma olmasaydı Fox News’in çok sayıda ünlü sunucusunun yanı sıra yöneticisi Rupert Murdoch’un da mahkemede ifade vermesi gerekebilirdi. Uzlaşmanın duyurulmasının ardından açıklama yapan Fox, “Bu uzlaşma gazetecilik standartlarına ne kadar bağlı olduğumuzu gösteriyor” ifadelerini kullandı.



Dominion yöneticisi John Poulos ise “Fox yalan söylediğini kabul etti. Şirketim bu yalanlar nedeniyle büyük zarar gördü” diye konuştu. Dominion avukatı Justin Nelson ise “Yalanların sonucu vardır. İki yıl önce Dominion ve ülke genelinde çok sayıda seçim yetkilisi bir dizi yalan selinin içinde kaldı, ortaya atılan komplo teorileri hem şirkete hem de ülkeye zarar verdi. Amerikalılar gerçeklere bağlı kalmalı” açıklamasında bulundu.



Karar Fox News için ne anlama geliyor?



Fox News’e yönelik soruşturma sırasında Fox yöneticileri ve gazetecilerinin seçime ilişkin komplo teorilerinin gerçekliğini sorguladığı fakat bunları dile getiren yorumcuları yine de ekrana çıkarmaya devam ettiği ortaya çıkmıştı.



Öte yandan, ödenecek yüksek meblağa rağmen bazı hukukçular anlaşmanın Fox’un lehine olduğu görüşünde. Syracuse Üniversitesi ifade ve haberleşme özgürlüğü uzmanı Prof. Roy Gutterman, Fox’un seçim sonrası haberciliğinin kamuoyunda eleştirildiğini belirterek, “Uzlaşma olmasaydı 6 hafta sürmesi beklenen dava, tüm sanıklar ve Fox için utanç verici olacaktı. Fox aleyhine verilecek bir karar ise kanala bundan daha da fazla zarar verecekti” dedi.



Fox benzer bir dava ile karşı karşıya



Fox, başka seçim teknolojisi şirketi olan Smartmatic’in açtığı ve 2,7 milyar dolar tazminat talep ettiği bir diğer davayla daha karşı karşıya. Dominion da Fox dışında, komplo teorileriyle şirkete iftira attığını öne sürdüğü başka bazı kanallara da tazminat davası açmıştı.

Son güncelleme: 11:25 19.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı