• Turkhane Logo

Scholz İsrail'de Netanyahu ile görüşecek

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un bugün Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Netanyahu ile yapacağı görüşmede ateşkes çağrısını yinelemesi bekleniyor. Scholz, Ortadoğu ziyaretinde ilk olarak Ürdün Kralı Abdullah'la görüştü.

14:19 17 Mart 2024 Pazar
Scholz İsrail'de Netanyahu ile görüşecek
Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un bugün Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Netanyahu ile yapacağı görüşmede ateşkes çağrısını yinelemesi bekleniyor. Scholz, Ortadoğu ziyaretinde ilk olarak Ürdün Kralı Abdullah'la görüştü.

Almanya Başbakanı Olaf Scholzun iki günlük Ortadoğu ziyareti başladı.

Scholz dün akşam saatlerinde ulaştığı Ürdünün Akabe kentinde bu sabah Kral Abdullahla görüştü. Alman lider Ürdündeki temaslarının ardından İsraile geçecek.
DW Türkçenin haberine göre Scholz, Tel Avivde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantzın yanı sıra Filistinli örgütlerce rehin alınan İsraillilerin aileleriyle bir araya gelecek.
Alman haber ajansı dpa, Scholzun Netanyahu ile yapacağı görüşmede, İsrailin Gazze Şeridinin güneyindeki Refah kentine düzenlemeye hazırlandığı kara operasyonuyla ilgili uyarıda bulunmayı planladığını bildirdi.
Alman Başbakanın ayrıca hem rehinelerin serbest bırakılabilmesi hem de Filistin halkına daha fazla insani yardım ulaştırılabilmesi için ateşkes ilan edilmesi yönünde çağrıda bulunması bekleniyor.
Bu, Scholzun 7 Ekimdeki Hamas saldırısından beri İsraile düzenlediği ikinci ziyaret olacak.
Almanya İsrailin Hamasa yönelik askeri operasyonunu prensipte desteklese de Netanyahu hükümetinin binlerce sivilin öldürüldüğü bu savaşı yürütme şeklini eleştiriyor.
Büyük bir insani felaket uyarısıScholz, Ürdüne hareketinden önce yaptığı açıklamada, yakın gelecekte ve daha uzun süre devam edecek bir ateşkese ihtiyaç olduğunu söyledi.
Scholz, savaştan kaçan yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin sığındığı Refaha yönelik olası kara operasyonuyla ilgili de konuştu. Askeri gelişmelerin daha da ileriye götürülmesinden endişeli olduklarını belirten Alman lider, Özellikle de Refaha yönelik kapsamlı bir saldırının çok sayıda feci sivil can kaybına neden olma tehlikesi var. Bundan her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalı dedi.
Bölgede yaşanabilecek büyük bir insani felakete karşı uyarıda bulunan Scholz, birçok insanın artık Gazze Şeridinde güvenli başka bir yer bulamadıkları için Refaha kaçmak zorunda kaldığını vurguladı.
Alman Başbakan, İsrailin kendini savunma hakkı olduğunu, ancak aynı zamanda uluslararası hukukun gözardı edilmemesi, sivil can kayıplarından kaçınılması ve Gazze Şeridine insani yardımların ulaştırılması gerektiğini belirtti.
Avrupa Birliğinin (AB) yanı sıra ABD dâhil birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas ve beraberindeki Filistinli grupların İsraile 7 Ekimde düzenlediği saldırılarda bin 200 kişi öldürülmüş, yaklaşık 250 kişi de kaçırılmıştı. Gazze Sağlık Bakanlığına göre, İsrailin bu tarihten sonra Hamas kontrolündeki Gazze Şeridine düzenlediği saldırılarda ise şu ana kadar çoğu kadın ve çocuk, 31 bin 645 kişi öldürüldü.

Son güncelleme: 14:19 17.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı