• Turkhane Logo

Savunma bakanı Akar: Menbiç'te ABD ile ortak devriyeye başlandı

Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki Menbiç bölgesinde ABD ile birlikte ortak devriye görevine başlandığını açıkladı. Savunma Bakanı Akar, "ABD ve TSK unsurlarının müşterek devriyesi saat 15.53'te başlamış bulunuyor" dedi.

18:37 01 Kasım 2018 Perşembe
Savunma bakanı Akar: Menbiç'te ABD ile ortak devriyeye başlandı
Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki Menbiç bölgesinde ABD ile birlikte ortak devriye görevine başlandığını açıkladı. Savunma Bakanı Akar, "ABD ve TSK unsurlarının müşterek devriyesi saat 15.53'te başlamış bulunuyor" dedi.

Türkiye, Suriyenin kuzeyindeki Menbiç kentinin çevresinde ABD ile ortak devriye görevinin gerçekleştirmeye başlandığını duyurdu. Anadolu Ajansı, Türk ve ABDli askerlerin çalışmalarını Menbiç cephe hattı ile Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesindeki Cerablus ilçesini birbirinden ayıran Sacu Çayının civarında yürüttüğünü bildirdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ortak devriye görevine ilişkin açıklamasında, Bizim ABD ile beraber Menbiçte yapmayı planladığımız, eğitimini tamamladığımız ve başlayacak dediğimiz ABD ve TSK unsurlarının müşterek devriyesi bugün saat 15.53te başlamış bulunuyor ifadesini kullandı.

Akar, Salı günü yaptığı açıklamada, ortak devriye görevinin ardından izlenecek yol haritasını şöyle ifade etmişti:


YPGnin çekilmesi, çekildikten sonra Münbiçteki ağır silahların toplanması ve sonunda da gerçek Münbiçlilerin, Münbiçin yönetimine hâkim olması. Yapılan plan, yol haritası bu. Bu istikamette ilerliyoruz, devam ediyoruz. Daha sonra tabii Fıratın doğusunun temizlenmesi söz konusu olacak. Münbiçten sonraki çalışma noktamız, çalışma alanımız olacak.

Türkiye ile ABD arasındaki Menbiç mutabakatı

Türkiye ve ABD Haziran ayında, YPGnin Menbiçten çıkarak Fırat Nehrinin doğusuna çekilmesi konusunda anlaşmıştı. Varılan mutabakat, ABD ile Türkiyenin Menbiç çevresinde önce münferit, daha sonra da ortak devriye faaliyetleri yürütmesini öngörüyordu. Türk ve ABD güçleri anlaşmanın yapıldığı tarihten bu yana Menbiçin etrafında ayrı ayrı devriye görevi yürütüyordu. Anadolu Ajansı, TSK unsurlarının bölgede 18 Hazirandan bu yana 68 kez koordineli ve bağımsız devriye faaliyeti gerçekleştirdiğini belirtti.

Ortak devriye görevi, bölgede çatışmaların önlenmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ankara, PKKnın Suriyedeki uzantısı olarak tanımladığı YPGnin, Fıratın batısına geçmesini kırmızı çizgi olarak görüyor.

YPGnin Menbiçten çekilmesi

Menbiç Askeri Konseyi geçen Temmuz ayında, YPGli askeri danışmanlardan oluşan son grup da güçlerimizi eğitme ve geliştirme görevini tamamladıktan sonra 15 Temmuz 2018de, uluslararası koalisyonla yaptığımız anlaşma kapsamında çekildi açıklamasında bulunmuştu.

Ancak Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları, YPGnin Menbiçten tamamen çekildiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek Menbiç Askeri Konseyini yalanlamıştı. Menbiçin kontrolü 2016 yılında, YPGnin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından IŞİDin elinden alınmıştı. YPG, Menbiçin kontrolünü IŞİDden aldıktan sonra kentteki askeri danışmanları hariç tüm mensuplarının bölgeden ayrıldığını savunuyordu.

Fırat Nehrinin batısında yer alan Menbiçte ABDnin de askeri üssü bulunuyor. ABDnin IŞİDle mücadele kapsamında YPGye sağladığı silah desteği ve YPGnin Menbiçteki varlığı, Ankara ile Washington arasında gerginliğe sebep olan konuların başında geliyordu.

YPGnin Menbiçten çekilmesi konusunda varılan mutabakat, iki ülke arasında bölgede yaşanan gerilimi düşürmüştü. Türkiye ayrıca, ABDnin YPGye verdiği silahları çekilme sırasında geri alacağını duyurmuştu.

Erdoğandan operasyon sinyali

Türkiyenin Fırat Nehrinin doğusunda YPG kontrolünde olan bölgelere operasyon yapabileceğini dair ilk sinyali geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vermişti. Fıratın doğusunda tehdit edilen Türkiyenin artık Menbiçte oyalanmayacağını belirten Cumhurbaşkanı Bu sözlerimiz son ikazlarımız olarak kabul edilmelidir dedi.

Açıklamanın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) geçen Pazar günü Fıratın doğusundaki YPG hedeflerini vurmuştu. Anadolu Ajansı, söz konusu hedeflerin Türk sınır birliklerine açılan ateşe karşılık meşru müdafaa kapsamında vurulduğunu bildirdi. TSK Çarşamba günü de Suriyede Fıratın doğusunda kalan Kobani bölgesine yapılan obüs atışları yapıldığını duyurdu.

ABDden tepki

Bölgede yaşanan son gelişmelerin Washingtonda büyük endişe yarattığını bildiren ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiyeyi tek taraflı adımlar atmamaya davet etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, Washingtonda gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzeybatı Suriyeye yönelik tek taraflı askeri saldırılar, kim tarafından yapılırsa yapılsın, özellikle de Amerikan personeli orada ya da yakınlardayken bizim için büyük endişe kaynağıdır demişti.

Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 18:37 01.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı