• Turkhane Logo

Sarı Yelekliler 18’nci haftada ‘çevrecilerle’ birlikte: ‘Düşman aynı’

Fransız halkının Macron hükümetinin vergi ve ekonomi politikaları ile hayat pahalılığına karşı 17 Kasım 2018'de başlattığı 'Sarı Yelekliler eylemleri' 18.'nci haftasına girdi.

21:45 16 Mart 2019 Cumartesi
Sarı Yelekliler 18’nci haftada ‘çevrecilerle’ birlikte: ‘Düşman aynı’
Fransız halkının Macron hükümetinin vergi ve ekonomi politikaları ile hayat pahalılığına karşı 17 Kasım 2018'de başlattığı 'Sarı Yelekliler eylemleri' 18.'nci haftasına girdi.


Bugün Pariste Sarı Yelekliler, çevreciler ve göçmen dernekleri polis şiddetine karşı birlikte yürüyecek. Sarı Yeleklilerin şimdiye kadar hiçbir talebi kabul edilmedi.

Fransa’da 2015’ten beri devam eden neo-liberal programın son ayağı olan petrol fiyatlarına getirilen ek vergilerin ardından protestolara başlayan Sarı Yelekliler, bugün 18. kez sokağa çıkıyor.


Bugün Paris’te Sarı Yelekliler, çevreciler, polis şiddetine karşı dernekler ve göçmen dernekleri yürüyecek. Bugün yapılacak olan eyleme toplam 140 örgüt destek veriyor.

ÇEVRECİLER VE SARI YELEKLİLER BİRLİKTE 

18. hafta eyleminde çevreciler “Dünyanın sonu” sloganı çevresinde buluşurken Sarı Yelekliler ise “Ayın sonu” sloganıyla hareket edecek. Çevreciler ve Sarı Yelekliler’in ortak mesajı ise “Düşmanlarımız aynı” olacak.

‘HERKES POLİSTEN NEFRET EDER’ 

Champs Elysée’de polisin “Dağılın yoksa güç kullanacağız” şeklindeki müdahale anonsuna karşılık eylemciler “Herkes polisten nefret eder”sloganları atmaya başladı.

Eylemciler Champs Elysée’nin sonundaki Arc de Triomphe’de yavaş yavaş toplanmaya başladı.  Eylemcilere gaz, plastik mermi, patlayıcı ve tazyikli su ile saldıran polise karşı sokak barikatları kuruldu, ateşler yakıldı.

MACRON GERİ ADIM ATMIŞTI 

Ocak ayında eylemlerin kitleselleşmesi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a desteğin yüzde 10’lar seviyesine kadar düşmesi, hükümeti geri adım atmaya ve ulusal çapta bir tartışma süreci başlatmaya itmişti.

SARI YELEKLİLER’DEN 42 MADDELİK TALEPLER LİSTESİ 

Sarı Yeleklilerin ülke genelindeki forumlardan ve tartışmalardan süzerek oluşturduğu 42 maddelik talepler listesi, Büyük Ulusal Münazara adı verilen bu tartışma süreci boyunca hükümet ve Sarı Yelekliler arasındaki diyaloğa konu olacaktı.

TALEPLERİN HİÇBİRİ İÇİN ADIM ATILMADI 

15 Mart 2019 itibariyle sona eren Büyük Ulusal Münazara’nın ardından Sarı Yeleklilerin somut taleplerinden hiçbiri için bir adım atılmazken, talepler içerisinde belki de en öne çıkanı olan R.I.C. yani Yurttaş Referandum İnisiyatifi ise eylemlerde sahiplenilmeye devam ediyor.

16’NCI HAFTADA ‘PARİS’İ İŞGAL’ DEMİŞLERDİ 

Sarı Yelekliler, münazaranın sona ermesinden yaklaşık iki hafta önce düzenlenen 16. hafta eylemlerinde, taleplerin ciddiye alınmaması halinde Paris’te kitlesel ve güçlü eylemler yapacaklarını belirtmiş ve “Paris’i işgal!” sloganını yaymışlardı.

EYLEMCİLERE ‘AĞIR CEZALARIN YOLUNU AÇAN’ YENİ DÜZENLEME 

Fransa hükümeti ise, Büyük Ulusal Münazara’nın sona ermesinden sadece 3 gün önce parlamentodan geçirdiği yeni bir yasa ile eylemlerin valiliklerce yasaklanabilmesinin ve kriminalize edilmeye çalışılan eylemlere katılan yurttaşlara ağır cezalar vermenin önünü açan yeni bir düzenlemeye kaçmıştı.

Son güncelleme: 21:45 16.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı