• Turkhane Logo

Saray örnek alacaktı! Alman yargısı, Facebook'un paylaşım silmesini haksız buldu

Almanya'nın en üst mahkemesi olan Federal Adalet Mahkemesi, Facebook'un bir kullanıcının paylaşımını nefret söylemi temelinde bile olsa haber vermeden silmesini haksız buldu.

18:31 29 Temmuz 2021 Perşembe
Saray örnek alacaktı! Alman yargısı, Facebook'un paylaşım silmesini haksız buldu
Almanya'nın en üst mahkemesi olan Federal Adalet Mahkemesi, Facebook'un bir kullanıcının paylaşımını nefret söylemi temelinde bile olsa haber vermeden silmesini haksız buldu.


Türkiyede iktidarın yeni hazırlanan sosyal medya yasasında örnek alacağı iddia edilen Almanyada yargıdan Facebook aleyhinde dikkat çekici bir karar geldi.

Federal Adalet Mahkemesi (Yargıtay), bir kullanıcının paylaşımını ırkçılık gerekçesiyle kaldırıp hesabını engelleyen Facebooku haksız buldu. Karara gerekçe olarak, Facebookun kullanıcıya önceden haber vermemesi ve bir gerekçe göstermemesi gösterildi.


Kararın ardından, Facebookun nefret söylemi kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Almanyada kaldırdığı paylaşımları yeniden açması gerekiyor.

Dava konusu olan paylaşımda bir kullanıcı Bazı göçmenlerin Almanyada dokunulmazlık içinde suç işlediğini öne sürüyor ve yetkilileri göreve çağırıyordu. Facebook bu paylaşımı, ırkçılık ve nefret söylemi olarak değerlendirip topluluk kurallarını ihlal ettiğine kanaat getirmiş ve kaldırmıştı.
  Facebook will have to reinstate posts it had removed for violating its hate speech rules, Germany’s Federal Court has ruled. It will not be allowed to delete the posts again after they are reinstated. https://t.co/397jM8YPZz — POLITICOEurope (@POLITICOEurope) July 29, 2021
HABER VERİLMEDİ, TEMYİZ HAKKI TANINMADI

Mahkeme ise üç sayfalık kararında, Facebookun kullanıcıya en azından geriye dönük olarak olsa bile haber vermediği, hesabı engelleyeceğini bildirmediği, bunun için bir gerekçe göstermediği ve bir temyiz süreci işletmediği belirtildi. Kararda, Facebookun topluluk kuralları ihlalleri nedeniyle paylaşımları silme ve hesapları engelleme adımlarının Almanyada geçersiz olduğu ifadeleri yer aldı.

Nefret söylemini kendi yasalarında suç sayan ve eylül ayındaki genel seçim öncesinde sosyal medyada kötü niyetli paylaşımların önüne nasıl geçileceğini tartışan Almanyada bu mahkeme kararının durumu daha da karmaşık hale getirebileceği belirtildi.

Facebooktan yapılan açıklamadaysa, kararın gözden geçirileceği belirtilip Nefret söylemine sıfır toleransımız var ve bunu Facebooktan kaldırmaya bağlıyız dedi.

Son güncelleme: 18:31 29.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı