• Turkhane Logo

Samsung'un milyarder varisine "ballı" tahliye

Teknoloji devi Samsung Electronics'in fiili başkanı ve varisi Lee Jae-yong, eski cumhurbaşkanının tarikat-yolsuzluk skandalında oynadığı rolden ötürü çarptırıldığı hapis cezasının yarısından biraz fazlasını yattıktan sonra şartlı salıverildi.

14:06 13 Ağustos 2021 Cuma
Samsung'un milyarder varisine
Teknoloji devi Samsung Electronics'in fiili başkanı ve varisi Lee Jae-yong, eski cumhurbaşkanının tarikat-yolsuzluk skandalında oynadığı rolden ötürü çarptırıldığı hapis cezasının yarısından biraz fazlasını yattıktan sonra şartlı salıverildi.


Güney Korede eski Devlet Başkanı Park Geun-hyenin görevden azline kadar varan yolsuzluk skandalı kapsamında yargılanarak hüküm giyen Samsungun Genel Müdür Yardımcısı Lee Jae-yong, 30 ay hapse mahkum edilmiş olmasına rağmen şartlı tahliye edildi.
Büyükbabası tarafından kurulan Samsung Electronicsin 2014ten beri fiili başkanı olan Lee, 18 Ocak’ta rüşvet ve zimmete para geçirmekten suçlu bulunduktan sonra aldığı cezanın yarısından biraz fazlası olan 207 gün hapis yattı.

Güney Kore’nin Japon işgalinden kurtuluşunu simgeleyen 15 Ağustos Ulusal Bağımsızlık Günü öncesi şartlı tahliyesine karar verilen 800 kişiden biri olan Lee, cezaevi çıkışı gazetecilere konuştu.

Geçmişte üç kez eğilip pişmanlığını göstererek özür açıklaması yapmış olan Samsungun 53 yaşındaki varisi, İnsanlar için çok fazla endişe kaynağı oldum. Derinden özür dilerim. Benimle ilgili endişeleri, eleştirileri, kaygıları ve yüksek beklentileri dinliyorum. Çok çalışacağım dedi.
Lee, devlet başkanlığından azledilmesi sonrası 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Park ile Parkın danışmanı Çoi Soon-sile 38 milyon dolar rüşvet vermekle ve karşılığında kendisinin holdingin nihai başkanı olmasının yolunu açan tartışmalı bir Samsung birleşmesine siyasi destek almakla suçlanıyordu. Zira birleşme anlaşması, hükümete bağlı ulusal emeklilik fonunun desteğini gerektiriyordu.
Güney Korenin 1961-79 arasında iktidarı elinde tutan diktatör Park Chung-heenin kızı olmasına rağmen 2013te cumhurbaşkanı seçtiği, 2016da azlettiği, 2017de gücü kötüye kullanma, rüşvet, baskı, devlet sırlarını sızdırmaktan tutukladığı Park Geun-hye, 22 yıllık cezasını hapiste çekiyor.
Diktatörün kızının akıl hocası olarak tanınan Ebedi Yaşam Kilisesi isimli tarikatın liderinin kızı Choi Soon-sil de oligarklardan on milyonlarca dolar rüşvet toplamaktan 18 yıllık hapis cezasını yatıyor.

Son güncelleme: 14:06 13.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı