• Turkhane Logo

Şam, insani yardım koridoru süresini uzattı

Türkiye'nin yanı sıra Suriye'yi de etkileyen 6 şubat depreminin ardından Washington ve Brüksel, Suriye'ye daha fazla insani yardımın girmesinin önünü açmak için yaptırımlardan muafiyet kararı aldı.

07:51 09 Ağustos 2023 Çarşamba
Şam, insani yardım koridoru süresini uzattı
Türkiye'nin yanı sıra Suriye'yi de etkileyen 6 şubat depreminin ardından Washington ve Brüksel, Suriye'ye daha fazla insani yardımın girmesinin önünü açmak için yaptırımlardan muafiyet kararı aldı.

Suriye yönetimi, Birleşmiş Milletlerin (BM) Türkiyedeki iki sınır kapısı üzerinden ülkenin kuzeyine yardım ulaştırmasına verdiği izni üç aylığına uzattı.

Öte yandan, 6 Şubat depreminin ardından insani yardımlarla bağlantılı işlemlere imkan tanıyan ABDnin Şam yönetimine yönelik yaptırım muafiyetinin süresi de bugün doldu.

Washington, Suriyenin kuzeyini de etkileyen 6 Şubat depreminin ardından ülkeye yönelik yardımlara izin vermek amacıyla 180 günlük yaptırım muafiyeti getirmişti.

Keza depremin ardından Şam yönetimi de, BMnin Türkiyeden iki sınır kapısını kullanarak muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yardım ulaştırmasına üç ay süreyle izin vermişti.

Bu süre mayıs ayında yenilenirken şimdi de 13 Kasıma kadar uzatıldı.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) sözcülerinden Eri Kaneko, Suriye Hükümetinin Babüsselam (Öncüpınar) ve Al Raee (Ceylanpınar) sınır kapılarını kullanma iznini 13 Kasıma kadar uzatmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. dedi.

Suriyenin New Yorktaki Birleşmiş Milletler misyonu da sürenin uzatıldığını teyit etti.

Deprem sonrası Washington ve Brüksel, Suriyeye daha fazla insani yardımın girmesinin önünü açmak için yaptırımlardan muafiyet kararı aldı.

İnsani yardımlar yaptırımlardan muaf olsa da, muafiyetler bazı banka ve şirketlerin Suriye ile iş yapmaktan çekinmesine neden olan tedbirlerin caydırıcı etkisiyle mücadele etmeyi amaçlıyordu.

AB muafiyet süresini 24 Şubata kadar uzattı ancak ABDnin lisans olarak bilinen yetkisinin süresi salı günü doldu.

ABD Hazine Bakanlığı, depremden sonra yaptığı bir açıklama ile, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisince (OFAC) Suriye için deprem yardımıyla ilgili tüm işlemlere izin veren bir genel lisans yayımlandığını duyurmuştu.

Hazine Bakanlığından bir sözcü, muafiyetin sonlanmasına ilişkin açıklamasında, Bu, afet yardımı için mevcut insani yardım yetkilerini güçlendirmek ve depremden etkilenen Suriyelilerin acil yardıma erişimini sağlamak amacıyla verilen zamanı sınırlı bir yetkiydi. ifadelerini kullandı.

Bakanlık sözcüsü, yardım kuruluşlarının ve Birleşmiş Milletlerin çalışmalarını kolaylaştıran ABD yetkilerinin yürürlükte kalmaya devam ettiğini kaydetti.

BM: Yardım operasyonlarına devam etmeye hazırız
Birleşmiş Milletler de 2014 yılından bu yana BM Güvenlik Konseyinin verdiği yetkiyle Suriyenin kuzeybatısındaki milyonlarca kişiye yardım ulaştırmak için Türkiyeden Babül Hava (Cilvegözü) sınır kapısını kullanıyordu.
Ancak Rusyanın vetosu ile 15 üyeli kurulun bu yetkiyi uzatma konusunda bir anlaşmaya varamaması üzerine temmuz ayında bu yetki sona erdi.

Zira Rusya, BMGKde yapılan ve Türkiye üzerinden Suriyeye insani yardım ulaştırılmasını sağlayan yardım misyonunun görev süresinin 9 ay süreyle uzatılmasını öngören karar tasarısını 11 Temmuzda veto etti.

Bundan birkaç gün sonra Şam yönetimi, BMnin Babül Hava sınır kapısının altı ay daha kullanmaya devam edebileceğini bildirdi, ancak BMnin kabul edilemez iki koşulla ilgili endişeleri nedeniyle yardım teslimatları henüz başlamadı.

Son güncelleme: 07:51 09.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı