• Turkhane Logo

Rusya'ya yeni suçlama: Ukraynalıları zorla

BM Güvenlik Konseyi'nde, Rusya'nın Ukrayna'da işgal ettiği yerlerde insanları zorla toplama kampları ya da Rusya’nın başka bölgelerine gönderdiği iddiaları sert tartışmalara neden oldu.

11:09 08 Eylül 2022 Perşembe
Rusya'ya yeni suçlama: Ukraynalıları zorla
BM Güvenlik Konseyi'nde, Rusya'nın Ukrayna'da işgal ettiği yerlerde insanları zorla toplama kampları ya da Rusya’nın başka bölgelerine gönderdiği iddiaları sert tartışmalara neden oldu.

DWnin haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde Rusyanın Ukraynada çatışma bölgelerindekiinsanları zorla alıkoyduğu ve toplama kamplarına yerleştirdiği iddiaları sert tartışmalara neden oldu.

Amerikan yönetimi Rusya ordusunu savaş bölgesinde gözaltına aldığı insanları, istekleri dışında Rusya ya da Rusyanın Ukraynada işgal ettiği bölgelere gönderebilmek için toplama kamplarına götürdüğünü iddia ediyor. ABDnin (Amerika Birleşik Devletleri) BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfeld Güvenlik Konseyindeki oturumda yaptığı açıklamada, tahminlere göre 900 bin ile bir milyon 600 bin Ukraynalının zorla sürgün edildiğini söyledi.

Amerikalı yetkilinin verdiği bu bilgiler, Ukraynada çatışmaların sürmesi sebebiyle bağımsız kaynaklarca teyit edilemiyor. BMdeki Ukrayna heyeti 2 milyon 500 bin Ukraynalının ülkenin güney ve doğusundan sürgün edildiğini ve Sibiryanın ya da Rusyanın doğusuna götürüldüğünü belirtiyor.

Norveçin BM Temsilcisi Mona Juul da yaptığı açıklamada, insanların götürüldüğü kamplara yönelik insan hakları ihlallerine dikkat çeken bağımsız bilgilerin sayısının giderek arttığına dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putini binlerce Ukraynalı vatandaşını zorla yerinden ederek başka yerlere göndermekle suçlamıştı.

Ukraynalı çocuklar Rus ailelere evlatlık mı veriliyor?
BM İnsan Hakları Komitesi, Ukraynalı çocukların hızlıca Rus vatandaşı olmaları ve evlatlık verilebilmeleri için Rusyaya gönderildiğine yönelik güvenilir raporların olduğuna işaret ediyor. BM yetkilileri, ebeveyni olmayan Ukraynalı küçük çocukların Rus vatandaşlığına geçirilerek, Rus aileleri tarafından evlat edinilmeleri için basit bir süreç uygulandığını iddia ediyor.

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo oturumda yaptığı açıklamada, Rusya ve orduya bağlı yerel güçlere yönelik, şiddet kullanılan zorla alıkoymalar, sürgünler ve filtre kampları suçlamaları aşırı derecede endişe verici dedi.

DiCarlo Ukraynadan yurt dışına kaçanların sayısının yedi milyonu geçtiğine işaret ederek ülkede 5 bin 718 sivilin ise savaşta hayatını kaybettiğini vurguladı.

Rusya filtre kampları reddediyor
Rusya ise Ukraynalıların zorla götürüldüğü iddia edilen filtre kamplarını reddetti. Rusyanın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenziya, Ne hakkında konuştuğunuzu anlamıyoruz dedi. Nebenziya, filtreme kavramının doğru tanımlanmadığını iddia ederek, Rusyaya göç etmek isteyen Ukraynalıların götürüldüğü tesislerin olmasının normal olduğunu savundu. Rusya temsilcisine göre bu tesislere götürülen Ukraynalılar daha sonra özgürce Rusyada yaşayabiliyor ya da istedikleri zaman Rusyayı terkedebiliyor. Nebenziya birçok insanın Ukrayna rejiminden kaçmak istediğini ve rejimin kendi vatandaşlarını koruma kalkanı olarak kullandığını iddia etti.

Rusyanın, Ukraynanın doğusunda Ukraynalıları tutukladığı, sorguladığı toplama kampları olduğu iddia ediliyor. Ukraynada işgal edilen topraklarda bir filtreleme işlemi yapıldığı ve bu bölgelerdeki sivillerin bir kısmının Rusyanın farklı bölgelerine zorla götürüldüğü de iddialar arasında.

Son güncelleme: 11:09 08.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı