• Turkhane Logo

Rusya'nın Ukraynayı işgalinin Tayvan'la ne ilgisi var?

Rusya-Ukrayna krizi, Tayvan’da da Çin’in olası işgaline yönelik endişeleri artırdı.

10:12 23 Şubat 2022 Çarşamba
Rusya'nın Ukraynayı işgalinin Tayvan'la ne ilgisi var?
Rusya-Ukrayna krizi, Tayvan’da da Çin’in olası işgaline yönelik endişeleri artırdı.

Tayvandaki yetkililer, Batının Ukrayna krizine odaklandığı bir dönemde Çinin Tayvana provokasyonları artırmasından endişe ediyor.

Ülkede Ukrayna krizinin ele alındığı toplantıda konuşan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, ordunun ve güvenlik güçlerinin bölgedeki askeri hareketliliği dikkatle takip etmesi gerektiğini söyledi. Tsai, hükümetten Çinin olası dezenformasyon ve psikolojik savaş taktiklerini önleyecek önlemler almasını istedi.

Dışişleri Bakanı Joseph Wu da, daha önce Çinin Ukrayna krizini bölgedeki askeri manevralarını artırmak için fırsata çevirebileceğini söylemişti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise cumartesi günü yaptığı açıklamada Batının Ukraynaya gereken desteği vermemesi halinde bunun Tayvanda da olumsuz sonuçlar yaratabileceğini ifade etmişti.

Öte yandan son dönemde Çinin Tayvana yönelik sıra dışı bir askeri manevrada bulunmadığı belirtiliyor. Reutersa konuşan Tayvandaki iki diplomatik kaynağa göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping şu anda Komünist Parti kongresine hazırlanıyor ve kongre sonrasında Tayvana yeniden odaklanacak.

Tayvanı kendi toprağı olarak gören Çin, son iki yıldır ada çevresindeki askeri faaliyetlerini artırdı.

Son güncelleme: 10:12 23.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı