• Turkhane Logo

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili tüm gelişmeler bu haberde

BM Güvenlik Konseyi, acil toplantı çağrısı üzerine New York'taki merkezinde bir araya gelerek Rusya'nın Ukrayna'daki nükleer santrale yönelik saldırısını görüştü. ABD'nin BMGK temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın bu operasyonunun

11:21 05 Mart 2022 Cumartesi
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili tüm gelişmeler bu haberde
BM Güvenlik Konseyi, acil toplantı çağrısı üzerine New York'taki merkezinde bir araya gelerek Rusya'nın Ukrayna'daki nükleer santrale yönelik saldırısını görüştü. ABD'nin BMGK temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın bu operasyonunun

8.45 Güneydoğu Asya ülkesi Singapur, Ukraynayı işgali nedeniyle Rusyaya karşı yaptırım kararları aldı.

Rusyaya yaptırımlarını açıklayan ülke, stratejik mallar olarak kabul edilen askeri veya çift kullanımlı ürünlerin ihracatı veya aktarımı üzerinde kontrol uygulayacak.

Öte yandan, bölgesel ticaret merkezince de yapılan açıklamada tüm finans kuruluşlarının 4 Rus bankasıyla çalışmasının yasaklanacağı belirtilerek, bu bankalar ile mevcut anlaşmaları olan şirketlerin ise varlıklarını dondurması gerektiği kaydedildi.
8.25 Rusya geçici ateşkes ilan etti

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Bugün Moskova saatiyle 10.00dan itibaren Rus tarafı sessizlik rejimi ilan ediyor ve Mariupol ve Volnovakhadan sivillerin çıkışı için insani koridorlar açıyor denildi. Açıklamada ayrıca insani koridorlar ve çıkış güzergahları konusunda Ukrayna tarafı ile mutabakata varıldığı da ifade edildi.
07.39 Belarustan yaptırımları durdurun çağrısı

Belarus, Batılı politikacılara ve parlamenterlere Minske karşı yaptırımları uygulamaktan vazgeçmeleri çağrısında bulundu.
07.27: Rusya, Facebooku ve diğer bazı web sitelerini engelledi.

Moskova, BBC, Bloomberg ve diğer yabancı medya kuruluşların haber yapmalarını askıya almaya karar verdi.

07.18: Nükleer ajansın eski başkanı, nüfusa çok kötü zarar vermek için tasarlanmış bir saldırısı dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının eski müdürü Robert Kelly, tesise yapılan saldırının felaket tehdidinin küçümsediğini ve ciddi bir nükleer kaza riski küçük olsa da, tesise yapılan saldırının yalnızca Ukrayna halkına zarar vermek için tasarlandığını söyledi.
06.56 CNN VE Bloomberg yayınlarını durdurdu ABD Merkezli yayın kuruluşları CNN ve Bloomberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin Ukrayna’daki savaşa ilişkin sahte bilgi yayanlara 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından Rusyadaki faaliyetleri askıya aldıklarını duyurdu.

04.00:  Moodys Ukraynanın kredi notunu düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys, Ukraynanın kredi notunu B3ten Caa2e düşürdü. Rusyanın Ukraynaya yönelik saldırısının Ukraynanın borcunu ödeme kabiliyetini zedeleyeceği belirtilen açıklamada, savaşın Ukraynanın üretim kapasitesinde hasar yaratması nedeniyle ekonomik ve mali gücü üzerinde ciddi etki yaratacağı ifade edildi.
03.25: İtalya, Rus Oligarkın lüks yatına el koydu
İtalya, Rusyanın Ukraynaya açtığı savaş sebebiyle Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusyanın en zengin iş adamlarından Aleksey Mordaşova ait 65 milyon euroluk lüks yata el koydu.
03.10: Ukrayna Parlamentosunun silah desteğine olumsuz yanıt veren Meksika, sadece insani yardımda bulunacağını bildirdi.

Ulusal Saraydaki günlük basın toplantısında konuşan Andres Manuel Lopez Obrador, Rusya-Ukrayna savaşında çözümün diplomasiden geçtiğini savunarak Biz hiçbir yere silah göndermiyoruz, biz barışçılız. Vatandaşlara koruma ve insani yardım yapılacak. ifadelerini kullandı.
02.51:  Rus sabotaj grubu gazetecilere ateş açtı Kieve giden Sky News ekibine Rus sabotaj grubu tarafından ateş açıldı. O anlar kameralara da yansıdı.
01.55: Tunus Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi, Ukraynada yaşanan krizin en ideal çözümünün diyalog ve müzakere yolu olduğunu belirtti.

00.49: Ukraynada hükümetin siber güvenlik yetkilileri, dünyanın dört bir yanından binlerce gönüllü hacker ve IT uzmanının Ukraynanın savunmasına yardım etmek için bir araya geldiği ve Rus organizasyonlarına siber saldırılar düzenlediğini açıkladı.

00.41: CNN, Rusya’daki yayınını durdurduğunu duyurdu CNN’nin açıklamasında, “Rusya’da yayınını durduruyoruz, aynı zamanda mevcut durumu ve sonraki adımlarımızı değerlendirmeye devam edeceğiz” ifadesine yer verildi.

23:04 4 Mart 2022 Rusya sosyal medya yasağına Twitter ve YouTubeu da ekledi
Rusyanın Facebooku yasakladığı haberinin ardından, Twitter ve YouTubea erişimi de engellediği yönünde haberler geliyor. Tass haber ajansı, Rus medya denetleme Roskomnadzorun Twittera erişimi kısıtladığını duyurdu; Interfax haber ajansı ise engellemenin daha önce yapıldığını bildirdi.

Kurumun internet sitesinde verilen bilgiye göre, Başsavcılık Ofisinin 24 Şubat (Rusyanın işgali başlattığı gün) tarihli kararı gereğince, Twittera erişim sınırlandırıldı. Facebookun ana şirketi Meta, sahibi olduğu Instagram ve WhatsAppın hala çalıştığını söylüyor. YouTube, Twitter ve Facebook, Rusyadaki en popüler sosyal medya platformları arasında yer alıyor.


22:23 4 Mart 2022 Putin, Rus ordusu hakkında sahte haber yayanlara hapis cezası getiren yasayı imzaladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin silahlı kuvvetleri hakkında sahte bilgilerin yayılmasını 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandıran bir yasa tasarısını imzaladı. Tasarı Perşembe günü Rus milletvekilleri tarafından oybirliğiyle kabul edilmişti.

Birkaç bağımsız Rus medya kuruluşu, Kremlinin Ukraynada özel askeri operasyon olarak adlandırdığı eylemi istila veya savaş olarak niteledikten sonra son günlerde kapatıldı. Putin ayrıca Rusyaya karşı yaptırım çağrısında bulunanlara para cezası veya hapis cezası verilmesini öngören başka bir yasa tasarısını da imzaladı.

22:04 4 Mart 2022 ABD Dışişleri Bakanı: Avrupada istikrar tehlikede; Ukraynada uçuşa yasak bölge çalışması yok

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, AB ve NATO liderleriyle bir araya geldiği Brükseldeki konuşmasında, Avrupada istikrar tehlikede ve uluslararası kurallara dayalı düzen test ediliyor diye uyardı. Savaşın siviller üzerinde giderek artan zararından bahseden Blinken, Rusyanın korkunç taktiklerinin daha önce Suriye ve Çeçenistanda görüldüğünü söyledi.

Kremlini nükleer bir risk yaratmakla suçlayan Blinken, hala yaşanacak kötü gelişmeler olabileceği uyarısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı, Batının, topyekûn bir savaşa yol açabileceği ihtimalinden dolayı Ukraynada uçuşa yasak bölge empoze etmeye çalışmayacağını tekrarladı.

Petrol yaptırımı ihtimal dışı değil

ABDnin Rusyaya karşı enerji yaptırımları düşünüp düşünmediği sorulduğunda, Blinken hiçbir şey ihtimal dışı değil dedi; ancak petrol fiyatını artıracağı için küresel enerji arzını kesmenin ABDnin çıkarına olmadığını söyledi. Blinken, bunun yerine, Rus enerjisinin değerini düşürmek ve uzun vadede Rus enerjisine olan bağımlılığı azaltmak çıkarımıza olur dedi.

21:37 4 Mart 2022 Erdoğan Ukrayna lideri Zelenskiy ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, iki liderin görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve son gelişmeleri değerlendirdiği belirtildi. Erdoğanın ayrıca İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile de telefon görüşmesi yaptığı açıklandı.

Görüşmede Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ve Türkiye-Birleşik Krallık ilişkilerinin ele alındığı, Erdoğanın Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının derhal sonlandırılması ve acilen ateşkese gidilmesi için çaba göstermeyi sürdürdüklerini ifade ettiği duyuruldu.

20:51 4 Mart 2022 Rusyanın medya denetleme kurumu Facebooku yasakladı

Rus devlet haber ajansı RIA Novostinin haberine göre Rusya, Facebooku yasakladı. Haberde, ülkenin medya denetleme kurumu Roskomnadzorun sosyal medya platformu Facebooka erişimi engelleme kararı aldığı bildirildi.

Ekim 2020den bu yana Facebookun Rus medyasına karşı 26 ayrımcılık vakası uyguladığının tespit edildiği, erişim sınırlamasının Russia Today (RT) ve RIA haber ajansı gibi devlet destekli kanallarla sınırlı olduğu ifade edildi.


20:40 4 Mart 2022 Rus diplomat Gatilov: Ukrayna ile Türkiyede görüşmek iyi bir fikir
Rusyanın Birleşmiş Milletler büyükelçisi Gennady Gatilov’un, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının önümüzdeki hafta Türkiyede görüşmelerine yönelik Türkiye’nin teklifini memnuniyetle karşıladığı bildirildi. Rus devlet haber ajansı RIA, Gatilovun, “Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Antalya’daki diplomasi forumu sırasında görüşme düzenlemesini iyi bir fikir olarak görüyoruz” sözlerini aktardı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brükselde bugün yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiyenin her iki tarafla birden konuşabildiğini belirterek, Şartlar el verirse Antalya Diplomasi Forumunda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Kulebayı bir araya getirmek istiyoruz demişti.

Forum 11-13 Mart tarihlerinde düzenlenecek. Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin 3. turu bu hafta sonu yapılacak.

19:45 4 Mart 2022 BM Güvenlik Konseyi toplandı: ABD temsilcisi, Rusyanın nükleer santrale saldırısı pervasız ve tehlikeli dedi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün, İngilterenin ve diğer ülkelerin acil toplantı çağrısı üzerine New Yorktaki merkezinde bir araya gelerek Rusyanın Ukraynadaki nükleer santrale yönelik saldırısını görüştü. Avrupanın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santralinin kontrolü, saldırının ardından Rusyanın eline geçmişti. Ukraynadan yetkililer, saldırıda ölen ve yaralananların olduğunu duyurdu.

ABDnin BMGK temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusyanın bu operasyonunun pervasız ve tehlikeli olduğunu söyledi: Dün gece dünya bir nükleer felaketin kıyısından döndü. Nefeslerimizi tutup gerçek zamanlı gerçekleşen bu saldırıyı hep birlikte izledik. ABDli büyükelçi, Rus ordusunun bir başka nükleer santralden sadece 32 kilometre uzakta olduğunu ve çok yakın tehdidin devam ettiğini ifade etti.


19:21 4 Mart 2022 Rusyadan çok sayıda kişi Finlandiyaya geçiyor
Rusya ile Finlandiya arasındaki Vaalimaa sınır geçişinde, otobüsler ve arabaların pasaport kontrolünde oluşturduğu kuyruk gün geçtikçe büyüyor. Vaalimaa, Finlandiyanın başkenti Helsinkinin yaklaşık 200 kilometre doğusunda. Rusyadan Finlandiyaya geçenler Ukraynalılar değil, ülkelerinde bir sıkı yönetim ilanından korkan Ruslar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin protestoculara müdahalesini sertleştirmesinden ve sıkı yönetim ilan etmesinden korkan Rusya vatandaşları, çok yüksek sayıda olmasa da yoğun olarak Finlandiyaya geçiyor. Psaport kuyruğunda bekleyen ve neden sınır geçtiğini sorduğumuz genç bir Rus kadın, Ukrayna halkı bizim halkımız, bizim ailemiz. Onları öldürmemeliyiz. Korkunç hükümetimiz görevde oldukça geri dönmeyi düşünmüyorum. Bu durum çok, çok üzücü. diye yanıt veriyor.

Finlandiyadan Rusyadan kaçan savaş karşıtlarına yönelik, tıpkı Ukraynalılara olduğu gibi bir sempati var. Bu sempati, Finlandiyanın geleneksel tarafsız duruşunu da bir nebze değiştirmiş gibi görünüyor. Son yapılan anketlere göre Finlandiya halkının çoğunluğu artık ülkelerinin NATOya katılmasının zamanının geldiğini düşünüyor.


18:53 4 Mart 2022 BBC, Rusyadaki gazetecilerinin faaliyetlerini geçici olarak askıya alacağını açıkladı
Rusyada, BBC dahil bazı haber sitelerine erişim engeli getirildi. Ukraynayı işgal eden Rusya, karara gerekçe olarak sahte haber yaymayı suç sayan yeni onayladığı kanunu gösterdi. Rus devletine bağlı haber ajansı RIAya göre BBC Rusça Servisinin yanı sıra Deutsche Welle, Meduza ve Radio Libertyye erişim de kısıtlandı. Rusyada BBCnin İngilizce haber sitesine de erişilemiyor.

BBC, yeni yasal düzenleme ve gelişmeleri takiben Rusyadaki muhabirlerinin işlerini geçici olarak askıya alacağını açıkladı. BBC Genel Müdürü Tim Davie, Yeni yasal düzenleme bağımsız gazeteciliği suç haline getiriyor. Bu yüzden gazetecilerimiz ve çalışanlarımızın güvenliği için şimdilik işlerini askıya aldık diye konuştu.

18:00 4 Mart 2022 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba Avrupaya seslendi: Bize yardım edin

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, NATO ülkelerine şimdiye kadar verdikleri mühimmat ve silah desteği için teşekkür etti, ancak daha çok yardım yapılması gerektiğini belirtti. Kuleba, Facebooktan paylaşılan bir videoda şu şekilde konuştu:

Quote Message: Bize yardım edin. Etmezseniz Ukraynada hayatını kaybeden ve acı çekenlerin sorumluluğunu paylaşmanız gerekcek. Bu savaşta Avrupanın bize istediğimiz her şeyi vereceği noktaya geleceğiz, ama umarım çok geç olmaz
Bize yardım edin. Etmezseniz Ukraynada hayatını kaybeden ve acı çekenlerin sorumluluğunu paylaşmanız gerekcek. Bu savaşta Avrupanın bize istediğimiz her şeyi vereceği noktaya geleceğiz, ama umarım çok geç olmaz

17:32 4 Mart 2022 Rusyanın Ukrayna işgali Türkiyede deri ve tekstil üreticilerini olumsuz etkiliyor

İstanbulun deri ve tekstil üreticileri Rusyanın Ukrayna işgalinden olumsuz etkileniyor. Endüstri yetkilileri, son bir haftada Moskova ve Kievde müşterilerin 200 milyon dolar değerinde sipariş iptal ettiğini bildirdi. Yetkililer, Ukraynada savaşın devam etmesi durumunda sektörün çok büyük kayıplar yaşayabileceğini öngörüyor.

TOBB Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayii Meclis Başkanı Şeref Fayat, Böyle devam ederse sektör 1 milyar dolar değerinde kayıp yaşabilir dedi. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak ise, Yüzbinlerce ayakkabı ve binlerce deri ceket siparişi iptal edildi. Bazı Ruslar eski ruble kuru ile ödeme yapabileceklerini, aksi halde ödeme yapamayacaklarını söylüyor diye konuştu.

Endüstri verileri, Türkiyenin 2021 yılında Rusyaya 718 milyon ve Ukraynaya 308 milyon dolar değerinde tekstil ve deri ihracatı yaptığını gösteriyor.

Son güncelleme: 11:21 05.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı