• Turkhane Logo

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin birinci yılı

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya ile savaşının birinci yılında Ukrayna'ya desteğin artarak sürmesi gerektiği, bunun Avrupa'nın güvenlik çıkarları açısından zorunluluk olduğu mesajını verdi.

18:41 24 Şubat 2023 Cuma
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin birinci yılı
NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya ile savaşının birinci yılında Ukrayna'ya desteğin artarak sürmesi gerektiği, bunun Avrupa'nın güvenlik çıkarları açısından zorunluluk olduğu mesajını verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Estonyanın Bağımsızlık Günü dolayısıyla bu ülkeyi ziyaret etti.

Başkent Tallinde Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile üçlü basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Rusyanın bundan tam bir yıl önce Ukraynaya karşı başlattığı işgal ve saldırıyla uluslararası hukuku ihlal ettiğini dile getirdi.

Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başarısız olmuş, Ukrayna ayakta kalmıştır. AB ve NATO, Ukrayna ile durmaktadır dedi.

Putinin daha fazla savaş istediğini söyleyen Stoltenberg, Rusya ile savaşan Ukraynaya ihtiyaçlarının verilmesi gerektiğini, bunun gerginliği tırmandıracağına yönelik endişeler dile getirildiğini ancak risksiz bir seçenek bulunmadığını kaydetti.


Stoltenberg, Litvanyada temmuzda yapılacak NATO Zirvesine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiyi davet ettiğini bildirdi.

Çin Rusyaya silah temin etmemeli
Ukraynaya destek sadece ahlaki bakımdan gerekli değil, aynı zamanda bizim güvenlik çıkarlarımız için bir zorunluluk. diyen Stoltenberg, Çinin Rusyaya silah desteği vermesiyle ilgili bir soruya şu karşılığı verdi:
Çinden Rusyaya askeri destek konusunda silah sevkiyatı görmedik. Ancak gördüğümüz şey Çinin silah temin etme düşüncesinde olabileceğine yönelik işaretlerdir. Çin bunu yapmamalı. Çünkü bu gayrimeşru bir savaşa destek, uluslararası hukukun ve BM Sözleşmesinin ihlali anlamına gelir. Çin BM Güvenlik Konseyi üyesidir ve BM Sözleşmesini korumak gibi özel bir yükümlülüğü bulunmaktadır.

Çin yönetiminin barış planı sunması hakkındaki görüşü sorulan Stoltenberg, Çinin işgali kınamadığını, dolayısıyla güvenilirliğinin bulunmadığını söyledi.

Rusya ile Çin arasında sınırsız ortaklık anlaşması yapıldığını anımsatan Stoltenberg, sonuçta bu savaşın müzakere masasında biteceğini, o zaman geldiğinde Ukraynanın elinin güçlü olması için muharebe alanında kazanmış olması gerektiğini ve bunun için de askeri desteğe ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Stoltenberg, Yarın barışçıl bir çözüm bulmanın yolu bugün askeri destek vermekten geçer. ifadesini kullandı.

Moldova konusunda endişeleri bulunduğuna dikkati çeken Stoltenberg, Moldova ile Rusyaya karşı işbirliğini artırmaları gerektiğini belirtti.

Von der Leyen: Desteğimizi iki katına çıkarmalıyız
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de Rusyanın hem savaş alanında hem de yaptırımların da etkisiyle ekonomik anlamda zayıfladığını ancak Ukraynaya yönelttiği tehlikenin sürdüğünü vurguladı.
Desteğimizi iki katına çıkarmalıyız. diyen von der Leyen, Ruslar bu savaşı bitirip Ukraynayı terk edene kadar Ukraynaya kendini savunması için araçlar vermeye devam etmeliyiz. şeklindeki görüşünü paylaştı.

Von der Leyen AB ve üye ülkelerin Ukraynayı mali, ekonomik ve askeri olarak desteklemesi, kendi savunma kapasitelerini ve Rusya üzerindeki baskıyı artırması gerektiğini kaydetti.

ABde 30 bin Ukrayna askerini eğitmeyi hedeflediklerini dile getiren von der Leyen, 155 milimetrelik mühimmat gibi acil askeri malzeme tedarik etmek için ortak satın alma seçeneğini değerlendirdiklerini söyledi.

Savaştaki Ukraynanın AB üyeliği yolunda adım atması etkileyici
Von der Leyen, Ukraynanın AB üyeliğiyle ilgili soru üzerine katılım sürecinin liyakata dayalı ve aday ülkenin performansına bağlı olduğunun altını çizdi.
Ukraynanın bir yandan savaşırken diğer yandan üyelik yolunda adımlar atmasının etkileyici olduğunu anlatan von der Leyen, şöyle konuştu:

AB Komisyonunun güçlü desteğiyle nasıl performans gösterecekleri, nasıl reform yapacakları, ülkelerinin statüsünü nasıl iyileştirecekleri elbette Ukraynanın elinde. İlkbaharda ilerlemenin üye ülkelere sözlü olarak sunulduğu bir sürecimiz olacak. Ancak daha da önemlisi, sonbaharda tüm aday ülkelerin gelişimini özetleyen rapordur. Ukraynanın sonbaharda üye devletlere sunulacak olan bu raporda başarılı olacağına eminim.

Son güncelleme: 18:41 24.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı