• Turkhane Logo

Rusya'dan ABD'ye cevap: Putin'e yaptırım acı verici değil 'yıkıcı' olur

Rusya, ABD’nin Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hedef alan yaptırımlar uygulama tehdidine tepki gösterdi. Açıklamada böylesi bir adımın etkisiz ve

18:16 26 Ocak 2022 Çarşamba
Rusya'dan ABD'ye cevap: Putin'e yaptırım acı verici değil 'yıkıcı' olur
Rusya, ABD’nin Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hedef alan yaptırımlar uygulama tehdidine tepki gösterdi. Açıklamada böylesi bir adımın etkisiz ve

ABDnin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putini hedef alan yaptırımlar uygulama tehdidine Moskovadan tepki gecikmedi. Kremlinden yapılan açıklamada Rus lidere yönelik atılacak adımların etkisiz ve Ukrayna ile gerilimi yatıştırma çabalarına zarar verici olduğu belirtildi.

DW Türkçede yer alan habere göre Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov bu tehdidin değersiz olduğunu belirterek üst düzey Rus yetkililerin malvarlıklarını ülke dışına çıkarmasının zaten yasak olduğunu söyledi. Peskov ancak böylesi bir adım atılması halinde bunun Ukrayna ile olan ilişkilerin yumuşatılması için gösterilen diplomatik çabalara ciddi zarar vereceğini söyledi.
Peskov basın mensuplarına yaptığı açıklamada Siyasi olarak bu, acı verici değil, yıkıcı diye konuştu. Kremlin daha önce yaptığı açıklamalarda ABDnin kişisel olarak Putini hedef alan herhangi bir yaptırımının bir kırmızı çizginin aşılması anlamına geldiğini ve bunun ikili ilişkilerin kopmasıyla sonuçlanabileceğini ifade etmişti.
Batı ülkeleri Rusyayı Ukraynayı işgal etmemesi, aksi halde ağır yaptırımlara maruz kalacağı şeklinde uyarıyor. ABD Başkanı Joe Biden dün Beyaz Sarayda basın mensuplarının bir sorusu üzerine işgalin gerçekleşmesi halinde doğrudan Putini hedef alan yaptırımlar getirebileceğini söylemişti. Rus ordusunun Ukraynaya müdahalesinin devasa sonuçları olacağını söyleyen Biden, bunun dünyayı değiştirebileceğini ifade etmişti.
ABD sadık bir Rus devlet başkanı istiyor
Rusyada parlamentonun alt kanadı Dumanın sözcüsü Viyaçeslav Volodin de Washingtonun Putine yönelik yaptırım tehdidine ilişkin bir açıklama yaptı. Volodin bu tehdidin ABDnin kontrol altına tutabileceği, sadık bir Rus devlet başkanı istediğini gösterdiğini söyledi.
Volodin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ABD, Devlet Başkanı Vladimir Putin altında Rusya Federasyonunun güçlü ve bağımsız hale gelmesinden mutlu değil dedi.
Pariste dörtlü görüşmeBugün Almanya, Fransa, Rusya ve Ukraynadan üst düzey yetkililer Pariste bir araya geliyor. Görüşmeye Rusyadan bir başbakan yardımcısı, Ukraynadan Devlet Başkanı Volodimir Selenskinin üst düzey bir yardımcısı ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun ve Almanya Başbakanı Olaf Scholzun diplomasi danışmanları katılacak. Şimdiye kadar diplomatik girişimler Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi yatıştırmak için yeterli olmadı. Washington ile Moskova, diplomatik diyaloğun sürmesi konusunda mutabık kalmıştı.
Rusya bu hafta içinde ABDden, geçen yıl ilettiği güvenlik taleplerine ilişkin yazılı yanıt bekliyor. Bu talepler NATOnun Doğu Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde NATOnun kapasitelerini belirgin bir biçimde sınırlandırılmasını öngörüyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Çarşamba günü milletvekillerine yaptığı açıklamada yapıcı yanıtlar alınamaması ve Batının saldırgan politikalarına devam etmesi halinde Moskovanın gerekli tüm tedbirleri alacağını söyledi.
Rusyadan tatbikat üzerine tatbikat
Moskova halihazırda Belarusta çok sayıda askeri tatbikat yapıldığını, Ukrayna sınırı yakınında ve Kırımda da 6 bin askerin katıldığı yeni bir tatbikatın yapılacağını duyurdu. Ayrıca Rusya Deniz Kuvvetlerinin Kuzey Filosundan yapılan açıklamaya göre bu ayki deniz tatbikatı çerçevesinde Rus savaş gemileri Barents Denizine girdi.
Batı ülkelerinden yapılan açıklamalara göre Ukrayna sınırına Rusyanın konuşlandırdığı birliklerin sayısı 100 bini geçiyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus birliklerinin sayısının topyekûn bir taarruz için yetersiz olduğunu ancak Ukraynaya doğrudan bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Rusya 2014 yılında Kırım Yarımadasını ilhak etmiş ve Ukraynanın doğusu Rus yanlısı ayrılıkçı güçlerin kontrolüne geçmişti. Ukraynanın doğusunda hükümet birlikleriyle Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki savaşta 13 binden fazla insan öldü.

Son güncelleme: 18:16 26.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı