• Turkhane Logo

Rusya ve NATO arasında Finlandiya restleşmesi: 'Kesin bir tehdit'

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin Finlandiya'nın NATO'ya katılma başvurusunu

14:31 12 Mayıs 2022 Perşembe
Rusya ve NATO arasında Finlandiya restleşmesi: 'Kesin bir tehdit'
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin Finlandiya'nın NATO'ya katılma başvurusunu

Finlandiyanın açıklaması, Rusyanın Ukraynayı işgalinin ardından ülkenin güvenlik politikası alanında ciddi bir politika değişikliğine gittiğini gösteriyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Finlandiyanın NATOya girmesinin Rusya için kesin bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Peskov, Finlandiyanın NATOya girmek için attığı adımların üzüntü verici olduğunu, ancak bunların Finlandiyaya orantılı biçimde yanıt vermek için gerekçe oluşturduğunu ifade etti.
Cumhuriyette yer alan habere göre Rusya ile bin 300 km uzunluğunda kara sınırı olan Finlandiya, Rusyanın 2014 yılında Kırımı ilhak etmesinden bu yana NATO ile işbirliğini kademeli olarak artırdı.
Ancak Rusyanın Ukraynayı işgaline kadar, Finlandiya doğudaki komşusu Rusya ile dostane ilişkileri sürdürmek için NATOya katılmaktan kaçınmıştı.
ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ GÜN İÇİNDE...Niinisto ve Marin yaptıkları ortak açıklamada, Finlandiya gecikmeden NATO üyeliğine başvurmalı. Bu kararı almak için gerekli olan adımların önümüzdeki birkaç gün içinde hızla atılacağını umuyoruz dedi.
Finlandiyanın açıklaması öncesinde, Reutersa bilgi veren kaynaklar, NATO müttefiklerinin, Finlandiya ve İsveçin önümüzdeki günlerde NATOya katılmak için başvurmalarını ve hızlı bir şekilde üye olmalarını beklediklerini ifade etmişlerdi.
NATODAN AÇIKLAMA GELDİNATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı son açıklamada, Finlandiya üyelik başvurusu yaparsa NATOda memnuniyetle karşılanacak, katılım süreci sorunsuz ve hızlı olacaktır ifadelerine yer verdi.

Son güncelleme: 14:31 12.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı