• Turkhane Logo

Rusya ve ABD'den Türkiye'ye 'Pençe Kılıç' uyarısı

Rusya, Suriye'nin kuzeyine yönelik hava saldırıları düzenleyen ve kara harekatı başlatma ihtimalini gündeme getiren Türkiye'den

12:15 22 Kasım 2022 Salı
Rusya ve ABD'den Türkiye'ye 'Pençe Kılıç' uyarısı
Rusya, Suriye'nin kuzeyine yönelik hava saldırıları düzenleyen ve kara harekatı başlatma ihtimalini gündeme getiren Türkiye'den

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev, Türk meslektaşlarımızı, Suriye topraklarında aşırı güç kullanımından kaçınmaya ikna etmeyi umuyoruz. açıklamasında bulundu.

Devlet destekli Rus haber ajansı RIAya göre Lavrentiev, Türk meslektaşlarımıza, sadece Suriyenin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde değil, tüm ülke genelinde gerilimin tırmanmasını önlemek için itidal göstermeleri çağrısında bulunacağız. ifadesini kullandı.

Ankara, Taksimde 13 Kasımda gerçekleşen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği, 80den fazla kişinin yaralandığı bombalı saldırının ardından Suriye ve Irakın kuzeyindeki PKK ve PYDye yönelik hava saldırıları düzenlemişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevinin (OSDH) verilerine göre, Türkiyenin bu saldırıları sırasında 37 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye, Pençe-Kılıç adını verdiği operasyonda 89 hedefin imha edildiğini bildirdi.

Rusya, Türkiye ve İran arasında Suriye konulu üçlü bir toplantının yapılacağı Kazakistanın başkenti Astanada konuşan Lavrentiev, Rusya aylardır geniş çaplı bir kara operasyonunu önlemek için mümkün olan her şeyi yaptı. diye konuştu.

Ayrıca Rus özel temsilci, Kürt meselesine barışçıl bir çözüm bulunması için tüm taraflarla birlikte çalışmaya devam edilmesi çağrısında bulundu.

Her üç ülke de 2011den bu yana yaklaşık yarım milyon insanın ölümüne neden olan Suriyedeki savaşın doğrudan ya da dolaylı tarafları konumunda. ŞİDDETİ AZALTIN ABD, Suriye’de ve Irak’ta gerilimin azaltılması çağrısında bulunarak, Irak’ın egemenliğini ihlal eden her türlü askeri eyleme karşı çıkmaya da devam ettiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyine yönelik hava operasyonları ile Türkiye’nin güneydoğusunda yaşanan olaylara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Price, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“ABD, Suriye ve Türkiyede meydana gelen sivil can kayıpları dolayısıyla içten taziyelerini ifade eder. Sivillerin korunması ve IŞİDin yenilgiye uğratılması ortak hedefinin desteklenmesi için Suriyede gerilimin azaltılması çağrısında bulunuyoruz. Irakın egemenliğini ihlal eden her türlü koordinasyonsuz askeri eyleme ise karşı çıkmaya devam ediyoruz.”

Pentagon’dan dün yapılan yazılı açıklamada ise, Hafta sonu boyunca Türkiyenin Suriye ve Irakın kuzeyinde hava saldırıları düzenlediğini ve Suriyeli Kürt güçlerin Türkiyenin güneyine yeni saldırılar düzenlediğini gördük. Savunma Bakanlığı, Suriyedeki durumu istikrarsızlaştıran ya da Irak hükümetiyle koordine edilmemiş askeri eylemler yoluyla Irakın egemenliğini ihlal eden her türlü askeri eyleme karşı çıkmaya devam etmektedir’’ denilmişti.

Son güncelleme: 12:15 22.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı