• Turkhane Logo

Rusya-Ukrayna savaşında korkutan iddia: Bir ülke daha savaşa dahil oluyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 28. günde devam ederken, ABD ve NATO'dan bazı yetkililerin gündeme getirdiği iddia büyük ses getirdi.

18:49 23 Mart 2022 Çarşamba
Rusya-Ukrayna savaşında korkutan iddia: Bir ülke daha savaşa dahil oluyor
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 28. günde devam ederken, ABD ve NATO'dan bazı yetkililerin gündeme getirdiği iddia büyük ses getirdi.

Belarusun kısa bir süre içinde Ukrayna savaşına dahil olabileceğini öne süren yetkililer, birliklerin önümüzdeki birkaç gün içinde Rus lideri Putine destek vermek için Ukrayna topraklarına girebileceğini belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşında 28. güne girilirken tüm dünya Rusya Devlet Başkanı Putinin kötü giden süreci lehine çevirmek için bir hamle yapacağını düşünüyor. Nükleer, biyolojik ve kimyasal silah iddiaları havada uçuşurken ABD ve NATOdan yetkililer Putinin en büyük müttefiki Belarusun savaşa dahil olmasından endişe ediyor.

BELARUS SAVAŞA DAHİL OLMAK İÇİN ADIMLAR ATIYOR
ABD ve NATO, Beyaz Rusyanın çok yakın zamanda Ukrayna Savaşında yerini alabileceğine inanıyor. CNNe konuşan NATO ve ABDden üst düzey yetkililer Belarusun savaşa dahil olmak için şimdiden adımlar atmaya başladığını söyledi.
ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ GÜN İÇİN UKRAYNAYA GİREBİLİRLER
Belarustan bir muhalefet kaynağı, binlerce kuvvetin konuşlanmaya hazır olduğunu ve muharebe birimlerinin önümüzdeki birkaç gün içinde Ukraynaya girebileceğini belirtti. İsmi açıklanmayan kaynağa göre, savaşa başka bir ülkenin katılmasının etkileri düşünüldüğünde, bunun sonuçları askeri olarak değil daha çok jeopolitik olarak görülecek.
PUTİNİN DESTEĞE İHTİYACI VAR
NATOdan askeri bir yetkili Belarusun çatışmaya girme olasılığının giderek arttığını belirterek, Putinin desteğe ihtiyacı var. Belarus yardımına koşabilir dedi. Yetkili ayrıca, Belarus hükümetinin Ukraynaya saldırmayı haklı çıkarmak için ortam hazırladığını iddia etti.
Putin ve Lukaşenko, Ukrayna sınırındaki tatbikatları beraber izlemişlerdi.
YAPTIRIMLARDAN NASİBİNİ ALDI
Rusya Ukraynaya başlattığı savaşta kısmen Belarus topraklarını da kullandı. İki ülke işgalin başlamasından kısa bir süre önce yaptıkları dev tatbikatla savaş provasını yapmıştı. Tabii ki Belarusun Rusyanın yanında olması Batı cephesinde cevapsız kalmadı. ABD ve Avrupanın savaşa tepki yaptırımları, Rusyanın yanı sıra Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenkonun da dahil olduğu Belaruslu yetkilileri de hedef aldı.
BELARUS GEÇEN AY ANAYASASINI DEĞİŞTİRDİ
Beyaz Rusya geçen ay anayasasını değiştirerek ülkenin hem Rus kuvvetlerine hem de nükleer silahlara kalıcı olarak ev sahipliği yapmasına izin verdi ancak ABDli yetkililer Rusyanın nükleer silahları hareket ettirdiğine dair henüz herhangi bir kanıt görmediklerini vurguladı.
NİHAİ KARAR MOSKOVADA VERİLECEK
NATO askeri yetkilisi, Belarusun savaşa katılmasına ilişkin nihai kararın Moskovada verileceğini belirtirken Belarusun savaşa nasıl müdahale edebileceği konusunda ayrıntı vermedi. Yetkili küçük bir ipucu olarak Rusyanın Batı sınırından Ukraynaya gelen NATO askeri yardımlarını kesmeye çalışmasının mümkün olduğunu belirtti.

Son güncelleme: 18:49 23.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı