• Turkhane Logo

Rusya Ukrayna cephesi komutanını yine değiştirdi

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'u Ukrayna'daki harekatı yönetmesi için atadı.

09:27 12 Ocak 2023 Perşembe
Rusya Ukrayna cephesi komutanını yine değiştirdi
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'u Ukrayna'daki harekatı yönetmesi için atadı.

Hem Gerasimov hem Şoygu, Ukraynada savaş alanında atılan bir dizi geri adım nedeniyle Rusyadaki şahinlerin eleştirilerine hedef olmuştu.

Şoygu açıklamasında Gerasimovun Ukraynadaki özel askeri operasyonda yer alan birleşik güçlerin komutanı olarak atandığını bildirdi.

Rusya Ekim ayında Ukraynanın bir dizi karşı atakla savaşın seyrini değiştirmesinin ardından Komutan Armageddon lakaplı Sergey Surovikini Rusyanın Ukraynadaki askeri harekatına liderlik etmesi için atamıştı.

Savunma Bakanlığı Surovikinin Gerasimovun yardımcısı olarak görevine devam edeceğini belirtti.

Açıklamada bu değişikliklerle Ukraynadaki askeri operasyonların etkisinin arttırılmasının tasarlandığı belirtildi.

Ukraynada maden kasabası Soledar için yoğun mücadele

Soledar, Moskovanın Donbasın tamamını ele geçirme mücadelesinde önemli bir mihenk taşı konumunda.

Paralı asker grubu Wagner dün başlayan saldırıya liderlik etti ve küçük tuz madeni kasabasında kontrolun ele geçirildiğini iddia etti ancak merkezde bazı yerlerde Ukraynanın direnişinin sürdüğünü belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı ise hava birimlerinin Soledarı kuzey, doğu ve güneyden kopardığını bildirdi.

Ukraynanın doğusundaki bir köy pazarına Rus füzesi isabet ettiği bildirildi.

Ancak Ukrayna ordusu Soledarın düştüğünü reddetti ve savunma hattının aşılmadığını açıkladı. Ukraynanın doğu bölüğü komutanı Serhiy Çerevatyi Ukrayna televizyonuna yaptığı açıklamada çatışmaların şiddetini İkinci Dünya Savaşına benzetti.
Kremlin de henüz Soledarda zafer ilan etmedi ve ağır kayıplar verdiğini doğruladı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, sahadaki durum hakkında Acele etmeyelim, resmi açıklamaları bekleyelim. Pozitif dinamikler sürüyor diye konuştu.

Reuters haber ajansı da Soledardaki durumu bağımsız olarak doğrulayamadı. Ajansın muhabiri çok sayıda kasaba sakininin dondurucu soğukta yollara dökülerek kasabayı terk ettiğini bildirdi, kasabanın üstünden yükselen dumanların görüldüğünü ve topçu atışının durmadan sürdüğünü kaydetti.

Rus ordusu Bahmutu hedefliyor

Rus komutanlar Soledarı, Ukraynanın doğudaki tedarik zincirlerinin merkezi konumundaki Bahmut kentine saldırmak için bir basamak olarak kullanmayı hedefliyor.

Reutersın foto muhabiri Soledar ve Bahmut arasındaki yolda ambulansların yaralıları toplamak için beklediğini ve saha hastanelerinde kaosun hakim olduğunu kaydetti.

Ukraynanın Soledar kasabasinda Ukrayna güçleri, art arda gelen Rus saldırılarıyla mücadele ediyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da sahadaki başarının askerlerin hayatına mal olduğunu doğruladı.
Peskov, Putinin savaş yerine diplomasiyi tercih ettiğini ancak ufukta Ukrayna ve Batı’yla barış görüşmelerinin olmadığını ekledi. Ukrayna ve Batılı ülkeler, Rusyanın barış görüşmesi açıklamalarının propaganda olduğu görüşünde.

RIA haber ajansı Wagner grubunun Soledarın tuz madenlerini ele geçirdiğini bildirdi. Grubun lideri ve Putinin müttefiki Yevgeni Prigozhin, Telegram hesabından bir madenin içinde Wagner savaşçılarıyla fotoğraflarını paylaştı.

Soledar, Rusyanın 2022nin ikinci yarısındaki geri adımlarının ardından Ağustos ayından bu yana elde ettiği en önemli kazanım olacak.

Son güncelleme: 09:27 12.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı