• Turkhane Logo

Rusya tahıl anlaşmasını uzatmayabilir

Rusya, ilginç bir şekilde savaşın başlamasından bu yana buğday ihracatını neredeyse ikiye katladı.

13:02 04 Mart 2023 Cumartesi
Rusya tahıl anlaşmasını uzatmayabilir
Rusya, ilginç bir şekilde savaşın başlamasından bu yana buğday ihracatını neredeyse ikiye katladı.

TURKHANE - MOSKOVA

Bloomberge göre, yılın başından bu yana Rusyadan gelen buğday arzı, Ukraynadaki savaşın başlamasından önceki döneme kıyasla yaklaşık %90 arttı ve 6,1 milyon tona ulaştı. Bunun en önemli sebebi geçen sene elde edilen rekor tahıl üretimi.
Fakat, Karadeniz üzerinden Ukrayna tahılını dünyaya taşıyan ve en son 19 Kasım 2022’de 120 gün süreyle uzatılan Tahıl Koridoru Anlaşması, 18 Mart’ta sona eriyor.

Washington’un Rusyayı tahıl anlaşmasının geçerlilik süresini uzatma davetinin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığından yeni bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İstanbulda imzalanan tahıl anlaşmasının artık işlevini yerine getirmediğini açıkladı. Bakanlık Batının Rusya ile Birleşmiş Milletler arasında imzalanan memorandumu sabote ettiği görüşünde.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Rusyanın tahıl anlaşmasını uzatmaya hazır olduğunu ancak anlaşmanın Rusya’nın çıkarlarını karşılamadığını tek şartlarının Rusya’ya uygulanan ihracat kısıtlamaların kaldırılması şartıyla anlaşmanın uzatılacağını açıkladı.

Birleşmiş Milletler ve Türkiyenin aracılık ettiği tahıl anlaşması, Ukrayna gemilerinin Karadenizden Ege Denizine Türk kontrolü altında İstanbul Boğazından çıkmasına ve böylece Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarına serbestçe tahıl ihraç etmesine izin veriyor.

Son güncelleme: 13:02 04.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı