• Turkhane Logo

Rusya saldırılarını Bahmut'ta yoğunlaştırdı

Ukrayna'da uzun süredir askeri başarı kazanamayan Rusya Bahmut'u ele geçirmek için saldırılarını yoğunlaştırdı. Kiev yönetimi, Rus birliklerin kuşatma girişimine karşı konulduğunu açıkladı.

09:41 06 Mart 2023 Pazartesi
Rusya saldırılarını Bahmut'ta yoğunlaştırdı
Ukrayna'da uzun süredir askeri başarı kazanamayan Rusya Bahmut'u ele geçirmek için saldırılarını yoğunlaştırdı. Kiev yönetimi, Rus birliklerin kuşatma girişimine karşı konulduğunu açıkladı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerinin Bahmut kentini ele geçirmek için kuşatma girişiminini sürdürdüğünü bildirdi. Pazar günü yapılan açıklamada, Moskovanın aylardır ele geçirmeye çalıştığı, tamamen harap hale gelen kenti savunmak için Rus birliklerin saldırılarına karşı konulduğu kaydedildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı son bir gün içinde Kupyansk, Lyman, Bahmut ve Avdiyivka yerleşimlerinde de dahil olmak üzere 130dan fazla düşman saldırısının püskürtüldüğünü açıkladı. Sadece 4 bin sivilin kaldığı kentte iki taraf arasında sokak çatışmalarının yaşandığı belirtiliyor.

Ukrayna ordusu sözcülerinden Sergiy Çerevati,  Düşman için öncelikli hedef olarak tanımladığı kentte durumun zor ama kontrol altında olduğunu söylemişti.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Rus ordusuna bağlı Wagner Grubunun Bahmutun kuzeyindeki, Stupki tren istasyonunu ele geçirmiş olarak gösterdiğini iddia eden bir video yayınladı. Özel bir birlik olan Wagner Grubu, kente yönelik saldırılarda baş rolü oynuyor. Moskova yönetimi, Cuma günü Bahmutun fiilen kuşatıldığını ve Ukrayna ordusunun kontrolünde olan sadece bir yol kaldığını iddia etmişti.

Kuşatılmaktansa geri çekilebilirler
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) kentin çevresinde çatışmalar yaşandığını belirterek Ukraynanın ikmal yollarının daraldığı uyarısında bulundu. ISW Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ruslar Bahmuttaki Ukrayna güçlerini kuşatmayı amaçlamış olabilir, ancak Ukrayna ordusu kuşatılma riskini almaktansa geri çekileceğinin sinyalini verdi dedi.

Sembolik önemde
24 Şubatta bir yılını dolduran savaşta Rusya uzun süredir bir askeri başarı elde edemiyor. Bu nedenle Bahmutun ele geçirilmesinin stratejik önemden ziyade sembolik bir önem taşıdığı ifade ediliyor.

Diğer yandan Rusya uzun süre sonra Savunma Bakanı Sergey Şoygunun cephede birlikleri denetlerken görüldüğü bir video yayınladı. Tam olarak nerede ve ne zaman çekildiği belirtilmeyen görüntülerle ilgili Bakanlıktan yapılan açıklamada Şoygunun Güney Donetskte bir ileri komuta merkezini teftiş ettiği belirtildi.

ISW, Şoygunun muhtemelen Vuhledar kasabası ve çevresindeki çatışmalarda Rus kayıplarının boyutunu ve bu yönde yeni bir saldırı olasılığını değerlendirmek için gittiği görüşünü paylaştı.

ABD, Cuma günü Ukrayna için 400 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıklamıştı.

Son güncelleme: 09:41 06.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı