• Turkhane Logo

Rusya Merkez Bankası Başkanı: Enflasyon daha da yükselecek

Rusya Merkez Bankası Başkanı ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının “önümüzdeki çeyreklerde düşmesinin” kaçınılmaz olduğunu açıkladı.

09:44 19 Mart 2022 Cumartesi
Rusya Merkez Bankası Başkanı: Enflasyon daha da yükselecek
Rusya Merkez Bankası Başkanı ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının “önümüzdeki çeyreklerde düşmesinin” kaçınılmaz olduğunu açıkladı.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina Cuma günü yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin önümüzdeki çeyreklerde yavaşlayacağını ve Ukrayna’nın işgalinden sonra Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle enflasyonun daha da yükseleceğini söyledi.

Rusya Merkez Bankası, faiz oranlarını 28 Şubat’ta yüzde 9,5’ten çarpıcı bir şekilde yüzde 20’ye çıkarmak zorunda kalmıştı. Son enflasyon verileri, 11 Mart itibarıyla Rusya’da fiyatların bir önceki yıla göre yüzde 12,5 arttığını gösteriyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, Batılı ülkelerin katı ekonomik yaptırımlara yol açtı, çok sayıda Batılı şirket ve banka ülkeden çekildi. Bu yaptırımlar sonucu Rusya küresel finans sisteminin çoğundan tecrit edildi.


Yaptırımların etkisi Rusya’da keskin bir şekilde hissediliyor. Nabiullina, “Bugün neredeyse tüm şirketler, üretim ve lojistik zincirlerinde ve yabancı ticari karşıtlarıyla karşılıklı ödemelerde aksaklıklar yaşıyor” dedi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı, enflasyonun, arabalar, ev aletleri, elektronik cihazlar ve diğer mallara olan talebin artmasıyla yükseldiğini, çünkü insanların fiyatların yükseleceğinden ve arzın biteceğinden korktuklarını söyledi.

Ruble bu yıl ABD doları karşısında değerinin yaklaşık yüzde 30’unu kaybetti. Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, bugün Nabiullina’yı merkez bankası başkanı olarak bir dönem daha atadı. 2013’ten beri bu pozisyonu elinde tutan Nabiullina Cuma günü yaptığı açıklamada, Moskova Borsası’ndaki hisse senedi alım satımının kapalı kalacağını ancak devlet tahvili alım satımının Pazartesi günü yeniden başlayacağını söyledi. Hisse senetleri 25 Şubat’tan bu yana borsada işlem görmedi.

Son güncelleme: 09:44 19.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı