• Turkhane Logo

Rusya Kaliningrad'a hipersonik füze yerleştirdi

Rusya’nın Kinjal füzelerini taşıyan üç savaş uçağını kritik Kaliningrad bölgesine gönderdiği belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığından da nükleer silah iddialarına yanıt geldi.

11:18 19 Ağustos 2022 Cuma
Rusya Kaliningrad'a hipersonik füze yerleştirdi
Rusya’nın Kinjal füzelerini taşıyan üç savaş uçağını kritik Kaliningrad bölgesine gönderdiği belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığından da nükleer silah iddialarına yanıt geldi.

DWnin haberine göre, Rusya, hipersonik füzelerini taşıyan üç savaş uçağının Kaliningrad’a konuşlandırıldığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında Kinjal hipersonik füzelerini taşıyan üç Mig-31i uçağının stratejik caydırıcılık ek önlemleri çerçevesinde Kaliningrad bölgesindeki Çkalovsk askeri üssüne getirildiği” belirtildi. Bakanlık, uçakların 24 saat muharebe misyonuna hazır halde bekleyeceğini aktardı.

Kinjal füzesini 2018de tanıtan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ses hızının 10 katı hızla uçan ve füze savunma sistemleri tarafından engellemesi oldukça zor olan bu füzeyi ideal bir silah olarak nitelendirmişti.

Kritik bölge Kaliningrad
Litvanya ve Polonya arasında kalan Kaliningrad’ın konumu, bölgeyi Moskovanın “düşmanca” olarak nitelendirdiği NATO politikalarına karşı koyma çabasında stratejik açıdan son derece önemli kılıyor.

Rusya’yla kara bağlantısı olmayan Kaliningrad, Moskova’nın Batıdaki en uç toprağı olma özelliğini taşıyor. İkinci Dünya Savaşı’nın son evresinde Kızıl Ordu tarafından ele geçirilen Kaliningrad, Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından Litvanyanın bağımsız bir devlet olmasıyla Rusya anakarasından ayrılmıştı.

Bölge, Haziran’da Litvanya’nın AB yaptırımları çerçevesinde Rus anakarasından Kaliningrad’a bazı ürünleri taşıyan trenlerin geçişini engellemek istemesi üzerine iki ülke arasında gerginliğe sahne olmuştu. Avrupa Birliği’nin Litvanya’nın silah transferi dışında Rus ürünlerinin geçişine izin vermesi kararı almasıyla tansiyon düşmüştü.

Nükleer silah iddialarına yanıt
Rusya Dışişleri Bakanlığından, Moskovanın Ukrayna’da nükleer silah kullanabileceği iddialarına yanıt geldi. Bakanlık, Moskovanın nükleer silah gücünü ancak ‘acil durumlarda’ kullanmasının söz konusu olabileceğini açıkladı. Ukrayna’da yaşananların Batı’yla çatışmanın gerçek bir olasılık olduğunu gösterdiğini belirten Bakanlık Sözcüsü Ivan Nechaev, “ABD ve NATO’yla doğrudan karşı karşıya gelmenin kendi çıkarlarına olmadığını” da vurguladı.

Rusya bir nükleer güç olarak azami sorumlulukla hareket etmeye devam edecektir diyen Nechaev, ‘Rus askeri doktrini, nükleer müdahaleyi sadece kitle imha silahları içeren bir saldırı veya devletin varlığının tehdit altına girmesi durumlarında bir misilleme olarak öngörmektedir’ ifadelerini kullandı.

Sözcü, ABD ve NATO’nun nükleer silahların olası kullanımına vurgu yapan Rusya karşıtı agresif retoriklerinin nelere yol açabileceğinin farkında olduğundan yola çıkıyoruz’ diye konuştu. Nechaev, Rusya’nın bir nükleer savaşın kazananının olmayacağına ve asla nükleer savaşa girilmemesi inancında olduğunu da vurguladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, nükleer silah iddialarını tamamen yalan olarak nitelendirerek, “Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü operasyonda nükleer silah kullanımına gerek duymadığını” kaydetmişti.

Son güncelleme: 11:18 19.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı