• Turkhane Logo

Rusya, Ermenistan'daki askerlerinin bir kısmını çekmeyi kabul etti

Rus sınır muhafızları Ermenistan'ın Türkiye ve İran sınırlarında görev yapmaya devam edecek.

09:27 10 Mayıs 2024 Cuma
Rusya, Ermenistan'daki askerlerinin bir kısmını çekmeyi kabul etti
Rus sınır muhafızları Ermenistan'ın Türkiye ve İran sınırlarında görev yapmaya devam edecek.

Euronewste yer alan habere göre Devlet Başkanı Vladimir Putinin, Erivanın talebi üzerine Rus güçlerini ve sınır muhafızlarını Ermenistanın çeşitli yerlerinden çekmeyi kabul ettiği bildirildi.

Rusyanın Interfax haber ajansına konuşan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, perşembe günü yaptığı açıklamada, Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyanın çarşamba günü Moskovada yapılan toplantıda Rusyanın yeni çekilme safhası konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Duyuru, Azerbaycanın geçen yıl eylül ayında yıldırım harekatıyla geri aldığı Dağlık Karabağ bölgesi ve çevresinden yaklaşık 2 bin Rus barış gücünün ayrılmasının ardından geldi.

Bu çekilme, Moskovaya stratejik Güney Kafkasya bölgesinde uzun yıllardır askeri bir dayanak sağlayan konuşlanmayı sona erdirdi.

Ermenistan da, Rus sınır muhafızlarının 1 Ağustostan itibaren Erivandaki ana havaalanındaki görevlerinden ayrılmalarını istedi.

Peskov, 2020 sonbaharında Ermeni tarafının talebi üzerine askerimiz ve sınır muhafızlarımız Ermenistanın bazı bölgelerine konuşlandırıldı. Paşinyan bugün değişen koşullar nedeniyle artık böyle bir ihtiyacın kalmadığını söyledi. Başkan Putinin de bunu kabul etmesi ile askerlerimizin ve sınır muhafızlarımızın geri çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldı ifadelerini kullandı.

Sputnik Ermenistan haber servisi, iktidar partisinden üst düzey bir Ermeni siyasetçinin, Putin ve Paşinyanın Rus kuvvetleri ve sınır muhafızlarının Ermenilerin beş bölgesinden çekilmesi konusunda anlaştıklarını söylediğini aktardı.

Peskov, Erivanın talebi üzerine Rus sınır muhafızlarının Ermenistanın Türkiye ve İran sınırlarında kalacağını belirtti.

Paşinyan, Rusyayı Azerbaycan güçlerini Karabağda durdurmak için müdahale etmediği için eleştirdi ve o zamandan beri ülkesinin, Ermenistan içinde bir dizi askeri tesise sahip olan Rusya ile geleneksel ittifakını kamuya açık bir şekilde sorgulamaya ve Batı ile daha yakın ilişkiler kurmaya başladı.

Son güncelleme: 09:27 10.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı