• Turkhane Logo

Rusya, dost olmayan ülkeler listesini onayladı: Borçlar Rus Rublesi ile ödenecek

Rusya, borçlarını Rus Rublesi ile ödeyeceğini açıkladığı dost olmayan ülkeler listesini onayladığını duyurdu.

16:30 07 Mart 2022 Pazartesi
Rusya, dost olmayan ülkeler listesini onayladı: Borçlar Rus Rublesi ile ödenecek
Rusya, borçlarını Rus Rublesi ile ödeyeceğini açıkladığı dost olmayan ülkeler listesini onayladığını duyurdu.


Rusya hükümeti, ülkeye, şirketlerine ve vatandaşlarına karşı düşmanca eylemlerde bulunan yabancı ülke ve bölgelerin listesini onayladı. Listede yer alan ülkelerin borçlar Rus Rublesi ile ödenecek.

Rus haber sitesi TASSın aktardığına göre; hükümetin onay verdiği dost olmayan ülkeler listesinde, ABD, Kanada, AB ülkeleri, Birleşik Krallık (Jersey, Anguilla, Britanya Virjin Adaları, Cebelitarık dahil), Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Lihtenştayn, Monako, Norveç, San Marino, Kuzey Makedonya ve ayrıca Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan yer alıyor.


Listede adı geçen ülke ve bölgelerin, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukraynaya askeri operasyon başlatmasının ardından Rusyaya yönelik yaptırımlar uygulayan veya yaptırımları savunan ülkeler olduğu belirtiliyor.

Rusya, kararnameyle birlikte temerrütleri önlemeyi amaçlıyor. Kararname kapsamında, Rus şirketlerinin yabancı alacaklılara ruble ile ödeme yapmasına izin verilecek.

RUSYA, BATILI ÜLKELERİN YAPTIRIM KARARLARINA KARŞILIK VERİLECEĞİNİ BELİRTMİŞTİ

Rusyanın Ukraynaya yönelik işgal operasyonun ardından Batılı ülkeler art arda yaptırım kararı almıştı. Tarihin en büyük yaptırımlarını hayata geçireceklerini kaydeden ABD öncülüğündeki Batılı ülkeler Rusya’ya ekonomik, sosyal, kültürel ve kişisel yaptırımlar açıklamaya devam ederken Rusya, söz konusu hamlelere karşılık verileceğini açıklamıştı.

ABnin Rusya Merkez Bankasının rezerv ve varlıklarının yönetimi ile ilgili işlemleri yasaklama kararı almış, kararla birlikte Rusyanın 640 milyar doları bulan rezervlere erişim kesilmişti. Ayrıca bazı Rus bankalarının uluslararası para transfer sistemi SWIFTten çıkarılmasına karar verilmişti. ABnin yaptırım listesinin başında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yer alıyor.

Rusyaya yönelik yeni yaptırımlara ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Biden da aralarında VTBnin de bulunduğu 4 Rus bankasına yaptırım uygulanacağını açıklamıştı. Biden, yaptırım uygulanan bankaların ABDde 1 trilyon dolardan fazla varlıkları olduğunu kaydetmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaptırımlara ölçülü ve ABDnin hissedeceği şekilde güçlü bir yanıt vereceğini duyurmuştu. Açıklamada, Rusya, yaptırım maliyetleriyle birlikte kendisine verilen zararı en aza indirebileceğini kanıtladı. Yaptırım baskısı, çıkarlarımızı sağlam bir şekilde savunma kararlılığımızı etkileyemez ifadelerine yer verilmişti.

Son güncelleme: 16:30 07.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı