• Turkhane Logo

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısından yeni Montrö açıklaması

NATO'yu karşılıklı güvenlik garantileri verilmesi konusunda azami ciddiyet göstermeye davet ettiklerini söyleyen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, NATO ülkelerinin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini de iddia etti.

01:26 11 Aralık 2021 Cumartesi
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısından yeni Montrö açıklaması
NATO'yu karşılıklı güvenlik garantileri verilmesi konusunda azami ciddiyet göstermeye davet ettiklerini söyleyen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, NATO ülkelerinin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini de iddia etti.

Sputnik Türkiyede yer alan habere göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, NATOyu karşılıklı güvenlik garantileri verilmesi konusunda azami ciddiyet göstermeye davet ettiklerini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin ABD Başkanı Joe Bidenla yaptığı video konferans görüşmesi sırasında talep ettiği güvenlik garantilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ryabkov, düzenlediği basın toplantısında, Yolun başındayız, bu yolu hızlıca geçmemiz gerekiyor. Boş vaat yerine gerçek güvenlik garantileri alma imkanını değerlendirmek için henüz erken dedi.
Ryabkov, NATOdaki meslektaşlarının bu konuda ciddi olup olmadıklarını yakın zamanda anlayacaklarını kaydetti.
Putin, Bidenla görüşmesinde ABD öncülüğündeki İttifakın doğuya genişlemesi ve Ukrayna da dahil Rusyaya komşu ülkelerin topraklarına saldırı silahlarının yerleştirilmesi olasılığını dışlayan güvenilir, hukuki olarak belgelenmiş garantiler almaya ilgi duyduklarını dile getirmişti.
Rusyanın moratoryum önerisi halen geçerli
Rus diplomat, Rusyanın Avrupaya orta ve kısa menzilli füzelerin yerleştirilmesine ilişkin karşılıklı moratoryum ilan etme önerisinin geçerliliğini koruduğunu belirtti.
Batının bu öneriye yüz çevirmemesi gerektiğini kaydeden Ryabkov, Hepimizin güvenlik garantilerine ihtiyacı var, bu nedenle çok geçmeden anlaşmamız gerekiyor. Biz, güvenliğimizi silah kontrolü, güven ve doğrulama önlemleri yardımıyla pekiştirmek istiyoruz. Eğer siz bunu istemiyorsanız, demek ki, cevabınız farklı olacak ifadelerini kullandı.
Eylül 2019da Putin, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve dönemin Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherininin yanı sıra NATO ülkelerini kapsayan bir dizi ülkeye moratoryum önerdiği bir yazı göndermişti.
NATO ülkeleri Montröyü ihlal ediyor
Bu arada Ryabkov, NATO ülkelerinin Montrö Boğazlar Sözleşmesini ihlal ettiğini belirlediklerini ve bu durumdan duyulan hoşnutsuzluğun diplomatik kanallar üzerinden iletildiğini anlattı.
Montrönün yıllardır Karadenizde güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesine hizmet ettiğini anımsatan Ryabkov, Hiçbir şey değişmedi ve görünene göre bu, sözleşmenin tarafı olan bazı ülkelerin işine gelmiyor. Batılı ülkeler, uluslararası hukuku esas almak yerine kendi haklılıklarında ısrar ediyor diye ekledi.
© Sputnik

Son güncelleme: 01:26 11.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı