• Turkhane Logo

Rusya, devlet başkanını seçiyor

Rusya’da milyonlarca seçmen, ülkenin devlet başkanını belirlemek için bugün sandık başında.

11:18 18 Mart 2018 Pazar
Rusya, devlet başkanını seçiyor
Rusya’da milyonlarca seçmen, ülkenin devlet başkanını belirlemek için bugün sandık başında.

Seçimlerde, ülkenin devlet başkanı olan Vladimir Putinin altı yıllık görev süresinin sona ermesinin ardından göreve gelecek isim belirlenecek.Neredeyse 109 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Rusyanın her bölgesinde yerel saatle 08.00de açılan sandıklar 20.00de kapanacak.

Oy kullanma işlemleri ilk olarak Rusyanın uzak doğusunda yer alan Kamçatka ve Çukotka bölgelerinde başladı. Burada sandıklar dün TSİ 23.00te açıldı.

Sandıklar en sonsa Rusyanın Polonya ile Litvanya arasında bulunan bölgesi Kaliningradda TSİ 21.00de kapanacak






KIRIMIN RUSYAYA BAĞLANMASININ YILDÖNÜMÜ

Seçimleri binlerce Rus gözlemcinin yanı sıra, 1.500 uluslararası gözlemci izleyecek.

Diğer taraftan seçimlerin 18 Martta düzenleniyor olmasının bir önemi var. Zira bu tarih, Kırımın, Ukraynadan bağımsızlığını ilan etmesi sonrası Rusyaya bağlanmasının dördüncü yıldönümüne denk geliyor.

SEKİZ ADAY YARIŞIYOR

Rusyada bundan önceki devlet başkanlığı seçimlerinin yapıldığı 2012de sadece üç aday yarışmıştı. Bu seçimlere sekiz aday katılıyor.

Bu sekiz aday ise şöyle: Rusyanın mevcut devlet başkanı olan bağımsız aday Vladimir Putin, Rus sosyetesinin tanınan isimlerinden biri olan liberal kadın aday Kseniya Sobçak, Komünist Partinin adayı Pavel Grudinin, milliyetçi çizgideki söylemleri ile bilinen Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovskiy, Rusya Halk Birliği partisinin adayı olan ve milliyetçi çizgisiyle bilinen Sergey Baburin, Komünist Partiden ayrılan bir grubun kurduğu Rusyanın Komünistleri isimli partinin adayı olan ve geleneksel bir komünist olarak tanımlanabilecek Maksim Suraykin, ekonomi ve ticaret politikaları ile öne çıkan Büyüme Partisinin adayı Boris Titov ve liberal Yabloko Partisinin adayı Grigoriy Yavlinskiy.

MUTLAK ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA İKİNCİ TURA GİDİLECEK

Bu arada seçimlerde hiçbir adayın oyların mutlak çoğunluğunu kazanamaması halinde üç hafta sonra seçimlerin ikinci turu düzenlenecek. Fakat buna pek ihtimal verilmiyor. Zira Rusyada yapılan son altı devlet başkanlığı seçiminin sadece birinde ikinci tura gidilmesi gerekmişti. 1996da düzenlenen bu ikinci tur seçimlerde dönemin mevcut devlet başkanı Boris Yeltsin, komünist rakibi Gennadiy Zyuganovu yenmişti.

Son güncelleme: 11:18 18.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı