• Turkhane Logo

Rusya BM Konseyine yeniden seçilemedi

'Sessiz bir çoğunluğun desteğine' sahip olduğunu iddia eden Rusya, BM üyesi 193 ülkeden 83'ünün desteğini almasının Batılı ülkelerde endişe kaynağı olacağı belirtildi.

08:47 12 Ekim 2023 Perşembe
Rusya BM Konseyine yeniden seçilemedi
'Sessiz bir çoğunluğun desteğine' sahip olduğunu iddia eden Rusya, BM üyesi 193 ülkeden 83'ünün desteğini almasının Batılı ülkelerde endişe kaynağı olacağı belirtildi.

Rusya, Ukrayna işgalinin ardından çıkarıldığı Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi üyeliğine yeniden seçilemedi.

Rusya, Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyinde Doğu Avrupa bölgesel grubunu temsil eden iki sandalye için Arnavutluk ve Bulgaristan ile yarıştı.

Gizli yapılan oylamada Bulgaristan 160, Arnavutluk 123 ve Rusya 83 oy alabildi.

Sessiz bir çoğunluğun desteğine sahip olduğunu iddia eden Rusya, BM üyesi 193 ülkeden 83ünün desteğini almasının Batılı ülkelerde endişe kaynağı olacağı belirtildi.  

Uluslararası Kriz Grubunun BM direktörü Richard Gowan Associated Presse verdiği demeçte, Rusların, BM üyelerinin önemli bir azınlığını kendilerini desteklemeye ikna ettikleri için memnun olacaklarını düşünüyorum. Bu da Batının tekrarlanan eleştirilerine rağmen Moskovanın BM sisteminde tamamen parya olmadığını gösteriyor dedi.

Gowan, Bununla birlikte, ABD ve Ukraynanın müttefikleri, Arnavutluk ve Bulgaristanın iki sandalye için yarışı önde bitirmesini sağlamayı başardılar. Yani Kievin dostları hala mecliste sağlam bir çoğunluğa sahip dedi.

Latin Amerika ve Karayipler grubunda ise Küba, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti ve Peruyu geride bırakarak üyeliğe seçildi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kübanın muhaliflere yönelik taciz, keyfi gözaltı ve işkence gibi sistematik hak ihlalleri nedeniyle konseyde yer almayı hak etmediğini söyledi ancak Küba 146 oyla dört ülke arasında en yüksek desteği almayı başardı.

Çin, Japonya, Kuveyt ve Endonezyanın aday olduğu Asya grubunda da Çin son sırada yer aldı.

Endonezya 186 oyla ilk sırada yer alırken onu 183 oyla Kuveyt ve 175 oyla Japonya takip etti. Çin ise 154 oy alabildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü geçen hafta Çinin insan hakları sicilinin onu İnsan Hakları Konseyinden diskalifiye etmesi gerektiğini söyledi. BM İnsan Hakları Komiserliğinin geçen yılki raporunda Çinin Sincanın batı bölgesinde Uygurları ve çoğunluğu Müslüman olan diğer etnik grupları ayrımcı bir şekilde gözaltında tutmasının insanlığa karşı suç teşkil edebileceği belirtilmişti.

Son güncelleme: 08:47 12.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı