• Turkhane Logo

Rusya: Belarus'a saldıranı bize saldırmış sayarız

Rusya lideri Putin, Belarus sınırına asker takviyesi yapacağını açıklayan Polonya'yı Belarus'a saldırma ve Ukrayna'nın batısını işgal etme planı yapmakla suçlayarak,

20:44 21 Temmuz 2023 Cuma
Rusya: Belarus'a saldıranı bize saldırmış sayarız
Rusya lideri Putin, Belarus sınırına asker takviyesi yapacağını açıklayan Polonya'yı Belarus'a saldırma ve Ukrayna'nın batısını işgal etme planı yapmakla suçlayarak,

DW Türkçede yer alan habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus sınırına asker takviyesi yapacağını açıklayan Polonyaya karşı sert açıklamalarda bulundu. Belarusun Rusya ve Belarus Birlik Devletinin bir parçası olduğunu hatırlatan Putin, Belarusa yönelik bir saldırganlığın Rusya Federasyonuna yönelik sayılacağını ve ellerindeki tüm imkanlarla karşılık vereceklerini söyledi.

Rusya Federasyonu ve Belarusun ekonomik ve sosyal alanda entegrasyonuna yönelik Birlik Devleti programı, iki ülke parlamentolarında onaylandıktan sonra devlet başkanları Vladimir Putin ve Aleksandr Lukaşenko tarafından 2021de imzalanarak yürürlüğe girmişti. İki ülke, 2022de de bölgesel askeri birlik oluşturulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

Cuma günü Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Putin, Polonyanın geçmişte bir bölümü kendine ait olan Ukraynanın batı bölgelerinde işgal planları bulunduğunu savundu. Polonya, Litvanya ve Ukrayna askerlerinden oluşan bir askeri birlik kurulmasının planlandığını iddia eden Putin, Bu birliğin Ukraynanın batısının güvenliğini sağlama gerekçesiyle Ukraynaya konuşlandırılacağına dair bilgiler var. Ama bu, adını koyacak olursanız, işgalden başka bir şey değildir diye konuştu. Rusya lideri, Polonyanın Belarus topraklarında da gözünün olduğunu iddia etti.
Wagner Belarusta eğitimlere başladı

NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi Polonya, Rus Wagner paralı askerlerinin Belarustaki varlığını gerekçe göstererek doğu sınırına asker takviyesi yapacağını açıklamış, ancak doğu sınırına kaydırılacak asker sayısıyla ilgili bilgi vermemişti.

Wagner grubunun lideri Yevgeni Prigojin, geçen ay Rusya ordu üst yönetimine karşı giriştiği ayaklanma girişiminin ardından Belarus lideri Lukaşenkonun arabuluculuğunda Belarusa gitmişti. Rusya ile yapılan anlaşma, Wagnere bağlı paralı askerlerden isteyenlerin de Belarusa gidebilmesini öngörüyordu. Prigojin, Çarşamba günü yayınlanan video mesajında askerlerinin şimdilik Ukrayna Savaşında savaşmayacaklarını, bir yandan Belarus askerlerini eğitirken diğer yandan Afrikadaki operasyonlara odaklanılacağını belirtmişti.

Belarus yönetiminden Perşembe günü yapılan açıklamada da Wagner mensuplarının Belarus özel birliklerinin eğitimine başladığı bildirilmişti.

Son güncelleme: 20:44 21.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı