• Turkhane Logo

Rusya, Avrupa-Atlantik bölgesine doğrudan tehdit

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nin ardından yayımlanan bildiride, Rusya'yla ilişkiler, terörle mücadele ve Ukrayna'nın NATO üyeliği konularına yer verildi.

08:46 12 Temmuz 2023 Çarşamba
Rusya, Avrupa-Atlantik bölgesine doğrudan tehdit
Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nin ardından yayımlanan bildiride, Rusya'yla ilişkiler, terörle mücadele ve Ukrayna'nın NATO üyeliği konularına yer verildi.

NATO üyesi ülkelerin liderleri, Ukraynanın gelecekte askeri ittifakın üyesi olabileceğini belirtti ancak Kieve hızlı bir üyelik davetiyesi sunmaktan kaçındı.

Litvanyanın başkenti Vilniusta düzenlenen NATO Liderler Zirvesinde liderler ortak bir bildiri yayınladı.

Ukraynanın kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkının tamamen desteklendiğine atıfla bildiride, Ukraynanın geleceği NATOdadır. ifadesine yer verildi ancak süreç için herhangi bir zaman çizelgesi sunulmadı.

Keza Ukraynanın yerine getirmesi gereken koşulların belirtilmediği deklarasyonda Müttefikler hemfikir olduğunda ve koşullar yerine getirildiğinde Ukraynayı ittifaka katılmaya davet edeceğiz denildi.

NATO bildirisinde Uluslarını, topraklarını ve ortak değerlerimizi kahramanca savunan Ukrayna hükümeti ve halkıyla sarsılmaz dayanışmamızı bir kez daha teyit ediyoruz. ifadesiyle Kieve diplomatik destek verildi.

İttifak ve müttefikler için Ukraynanın güvenliğinin önemine vurgu yapılan bildiride, şunlar kaydedildi:

Ukraynanın NATO ile daha fazla bütünleşmesini desteklemek için genişletilmiş bir destek paketi üzerinde anlaştık. Siyasi diyalog, angajman, işbirliği ve Ukraynanın Avrupa-Atlantikteki NATO üyeliği hedeflerini ilerletmek için müttefikler ve Ukraynanın eşit üyeler olarak oturduğu yeni bir ortak organ olan NATO-Ukrayna Konseyini kurmaya karar verdik.

Rusya, Avrupa-Atlantik bölgesindeki barış ve istikrara doğrudan tehdit
Bildiride Moskovaya yönelik ise Rusya Federasyonu, Müttefiklerin güvenliğine ve Avrupa-Atlantik bölgesindeki barış ve istikrara yönelik en önemli ve doğrudan tehdittir. cümlesi yer aldı.
NATO bildirisinde Karadeniz’de güvenlik, emniyet, istikrar ve seyrüsefer özgürlüğünü sürdürmeyi amaçlayan bölgesel çabalara Montrö Boğazlar Sözleşmesi yoluyla verilen desteğin altı çizildi.

Bildiride, Karadeniz’de gelişmelerin takip edileceği, durumsal farkındalığın artırılacağı vurgulandı.

NATO ile Rusya ilişkilerine yönelik değerlendirmelerin de yer aldığı bildiride, riski minimize etmek, gerginliği azaltmak ve şeffaflığı artırmak için Moskovayla iletişim kanallarının açık tutulacağı bildirildi.

Çinin cebri politikaları NATOnun çıkarlarına karşı zorluk oluşturuyor
Vilniusta gerçekleştirilen NATO Zirvesinin ardından yayımlanan bildiride Çine yönelik değerlendirmeler de yapıldı.
Çinin iddialı ve cebri politikalarının NATOnun çıkarlarına, güvenliğine ve değerlerine karşı zorluk oluşturduğu belirtildi.

Çin ile karşılıklı şeffaflığı da içerecek şekilde yapıcı çalışmaya açık olmayı sürdüreceğiz ifadelerinin kullanıldığı bildiride, Çine üç paragrafta yer verildi.

Rusya ile Çin arasındaki stratejik ortaklığın derinleşmesine dikkati çekilen bildiride, Çin’e Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak Rusya’nın savaşını kınama çağrısı yapıldı, Çin’in Rusya’ya silah desteği vermemesi istendi.

Bildiride, Finlandiya’nın ittifakın en yeni üyesi olarak memnuniyetle karşılandığı, NATO’nun açık kapı politikasının teyit edildiği belirtilerek, Her ulusun kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkı vardır. ifadesi yer aldı.

NATO bildirgesi: Terörle mücadele kararlılık ve dayanışma içinde sürecek
Terörle mücadelenin kararlılık, azim ve dayanışma içinde süreceğine vurgu yapılan bildiride, bu kapsamda başka ülkelerle ilişkiler kurup diğer uluslararası aktörlerle yakınlaşmanın süreceğine dikkati çekildi.
Terörizmin koşul gözetmeksizin reddedildiği ve mümkün olan en güçlü şekilde kınandığı bildiride, terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele edilmesinin ortak savunma için elzem olduğuna vurgu yapıldı.

Gallerde 2014te düzenlenen zirveden bu yana müttefiklerin savunma harcamalarını artırdığına işaret edilen bildiride, Soğuk Savaştan bu yana en büyük güvenlik endişelerinin yaşandığı vurgulandı.

Milli gelirin yüzde 2sini savunma harcamalarına ayırma taahhütlerine değinilen bildiride, Teknolojik üstünlüğümüzü korumamız ve yenilikçi teknolojilerin entegrasyonu yoluyla güçlerimizi ve yeteneklerimizi modernize etmeye ve reform yapmaya devam etmemiz gerekiyor. değerlendirmesi yapıldı.

Müttefiklerin egemenliğine yönelik saldırı olasılığını göz ardı edemeyiz

Müttefiklerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırı olasılığını göz ardı edemeyiz ifadesine yer verilen bildiride, kökten değişen güvenlik ortamına karşılık, her yönden gelen tüm tehdide karşı NATOnun toplu savunmasının güçlendirildiği kaydedildi.
Var olan planların üzerine bölgesel savunma planlarının da yapıldığına işaret edilen bildiride, NATO, nükleer caydırıcı misyonun güvenilirliği, etkinliği, emniyetini ve güvenliğini sağlamak için gereken tüm adımları atacaktır. ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, bu kapsamda nükleer kapasitenin modernizasyonunun süreceğine, nükleer kuvvetlerin esnekliğini ve uyarlanabilirliğini artırmak için planlarda güncellemelerin devam edeceğine işaret edildi.

NATO Balistik Füze Savunmasının (NATO BMD) tamamen savunma amacıyla yürürlükte olduğunun altı çizildiği bildiride, bu programın Romanya, Türkiye, İspanya, Polonya ve ABD gibi ülkelerin gönüllü katkılarıyla yürütüldüğü kaydedildi.

Bildiride, ittifakın nükleer silahsız bir dünya hedefi olduğuna işaret edilerek, İranın asla nükleer silah geliştirmemesi konusundaki kararlılık yinelendi.

Ayrıca NATO Vilnius Zirvesi Bildirisinde, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson arasında varılan anlaşmanın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Son güncelleme: 08:46 12.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı