• Turkhane Logo

Rusya-AB gerginliği büyüyor

Rusya, Navalni protestolarına katıldıkları gerekçesiyle Almanya, İsveç ve Polonya'dan diplomatları

20:24 05 Şubat 2021 Cuma
Rusya-AB gerginliği büyüyor
Rusya, Navalni protestolarına katıldıkları gerekçesiyle Almanya, İsveç ve Polonya'dan diplomatları

Rusya Dışişleri Bakanlığı, muhalif siyasetçi Aleksey Navalniye destek gösterilerine katılmakla suçladığı İsveç, Almanya ve Polonyadan diplomatların sınır dışı edileceğini açıkladı.

Bakanlıktan Cuma günü yapılan açıklamada, cezaevinde bulunan Navalniye destek için düzenlenen yasa dışı gösterilere katılan diplomatların istenmeyen kişi ilan edildiği belirtildi. Açıklamada, diplomatlardan kısa sürede ülkeyi terk etmelerinin istendiği kaydedildi, ancak kaç diplomatın sınır dışı edileceği belirtilmedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, St. Petersburgdaki İsveç ve Polonya konsoloslukları ile Moskovada Alman Büyükelçiliğinde görevli diplomatların 23 Ocaktaki izinsiz protestolara katıldığının tespit edildiği belirtildi. Bunun diplomatik statü ile bağdaşmayan ve kabul edilemez bir tutum olduğu vurgulandı.
Ayrıca, konu ile ilgili olarak Avrupa Birliği (AB) üyesi İsveç, Polonya ve Almanya büyükelçilerinin Dışişleri Bakanlığına çağrılarak protesto notası verildiği vurgulandı.
Rusya ile AB arasındaki ilişkiler
2014 yılında Rusyanın Kırımı ilhak etmesinin ardından Moskova-Brüksel arasındaki ilişkilerde başlayan gerilim, Rus hükümetinin Navalniye yönelik tutumu ile yeniden arttı. Moskovada temaslarda bulunan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün Moskovada Dışişişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşme sonrasında ilişkilerin en düşük noktada olduğuna dikkat çekti. Zehirlenmesi sonrasında Berlinde gördüğü tedavinin ardından Moskovaya dönen ve cezaevine gönderilen Navalniye yönelik tutum ABnin eleştirilerine yol açıyor.
Geçen hafta sonu Navalniye destek ve Devlet Başkanı Vladimir Putini protesto için düzenlenen gösterilerde yaklaşık 11 bin kişinin gözaltına alınması ve polisin göstericilere yönelik tutumu da AB tarafından eleştirilmişti. Moskova ise Navalni konusunda AByi içişlerine karışmakla suçluyor.

Son güncelleme: 20:24 05.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı