• Turkhane Logo

Rus ve Çin savaş uçaklarından Biden'a gövde gösterisi

ABD Başkanı Biden'ın da katıldığı Tokyo'da düzenlenen zirve toplantısı sonrasında Rus ve Çin savaş uçakları bölgede ortak devriye uçuşu gerçekleştirdi.

19:53 24 Mayıs 2022 Salı
Rus ve Çin savaş uçaklarından Biden'a gövde gösterisi
ABD Başkanı Biden'ın da katıldığı Tokyo'da düzenlenen zirve toplantısı sonrasında Rus ve Çin savaş uçakları bölgede ortak devriye uçuşu gerçekleştirdi.


ABD Başkanı Joe Bidenın katılımıyla gerçekleştirilen Quad zirvesi sonrasında Rus ve Çin savaş uçakları Asya-Pasifik bölgesinde gövde gösterisi yaptı.

Rus Savunma Bakanlığı, Japon Denizi ve Doğu Çin Denizi üzerinde 13 saat süren ortak devriye uçuşuna Rus Tu-95 stratejik bombardıman uçakları ile Çinden Xian H-6 jetlerinin katıldığını bildirdi.


Çin Savunma Bakanlığı da Japon Denizi, Doğu Çin Denizi ve Batı Pasifikteki ortak hava devriyesinin her yıl gerçekleştirilen askeri tatbikatın bir parçası olduğunu duyurdu. Ortak hava devriyesi, Rusyanın Ukraynayı işgal ettiği 24 Şubattan bu yana iki ülkenin düzenlediği ilk ortak askeri tatbikat oldu.

Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi, Rus ve Çin uçaklarının Japon hava sahasına yaklaşmaları üzerine Japon savaş uçaklarının üslerinden havalandıklarını belirterek olayı provokasyon olarak nitelendirdi. Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistanın da dahil olduğu Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (Quad) zirvesine ev sahipliği yapıyordu. Bakan Kishi, dört ülke liderlerinin katıldığı zirve gününde yaşanan olayla ilgili duyulan derin endişenin Rusya ve Çine diplomatik kanallardan iletildiğini belirtti.

***

ABD Başkanı Bidenın Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çinin saldırısı durumunda Tayvanı korumak için gerekirse askeri güç kullanacaklarını söylemesi Çinde büyük öfkeye yol açmıştı. Çin, Tayvanı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor.

Çinin Tayvanı olası işgal girişiminden duyulan endişe Quad zirvesinin sonuç bildirgesine de yansıdı. Bildirgede Çinin adı anılmadan bölgede statükoyu değiştirme girişimlerine karşı uyarıda bulunuldu. (DW)

Son güncelleme: 19:53 24.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı