• Turkhane Logo

Rus uçaklarının İdlib’e hava saldırısında 25 sivil katledildi

Suriye’deki Rus kuvvetlerinin İdlib’e düzenlediği hava saldırısında 25 sivil öldü. 6 haftada 300 bin kişi Türkiye sınırına doğru göç etti.

13:42 11 Haziran 2019 Salı
Rus uçaklarının İdlib’e hava saldırısında 25 sivil katledildi
Suriye’deki Rus kuvvetlerinin İdlib’e düzenlediği hava saldırısında 25 sivil öldü. 6 haftada 300 bin kişi Türkiye sınırına doğru göç etti.





Muhaliflerin kontrolündeki son büyük bölge İdlib’de çatışmalar Nisan’dan bu yana arttı. Rus uçakları ve Suriye Ordusu’nun 6 haftadır süren saldırılarında yüzlerce kişi öldü. Yaklaşık 300 bin kişi evlerini terk ederek Türkiye sınırına yakın bölgelerde yaşamaya çalışıyor. Ancak sınırın kapalı olması nedeniyle Türkiye’ye geçemiyor.


ALÇAKTAN UÇUP KÖYLERİ BOMBALADILAR

Alçaktan uçan Rus ‘Sukhoi’ savaş uçakları İdlib’in güneyindeki Cebele Köyünü bombaladı. Saldırı sonrası yardım görevlileri, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 13 kişinin cansız bedenine ulaştı.

Rus savaş uçakları, İdlib’deki Han Sheikhoun, Kfar Batikh ve birçok köyü de bombaladı. Bölgedeki yardım görevlileri saldırılarda 12 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bölgedeki yerel yetkililer ve yardım görevlileri, Rus uçaklarının Nisan ayı sonundan beri İdlib’de düzenlediği hava saldırılarında yarısı sivil bin 500 kişinin öldüğünü açıkladı. Rus savaş uçaklarının bölgedeki direnişi kırmak ve morali bozmak için zaman zaman okulları ve sağlık merkezlerini de hedef aldığı kaydediliyor.

İDLİB ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ 

Türkiye ve Rusya, İdlib’deki muhaliflerin ağır silahlardan arındırılması ve bölgede Suriye güçleri ile muhalifler arasında bir tampon bölge kurulması konusunda anlaşmıştı. Ancak bu konuda hiçbir ilerleme sağlanamadı. Rusya ve Suriye Ordusu, bir çatışmasızlık döneminin ardından Nisan ayında bölgeye yönelik saldırılarını yeniden yoğunlaştırdı.

Türkiye’nin bölgede 12 askeri gözlem noktası bulunuyor. İdlib’de çoğu Suriye’nin diğer bölgelerinden kaçan yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. Rusya ve Suriye Ordusu’nun bölgeye büyük bir saldırı düzenlenemesi durumunda yüz binlerce Suriyelinin Türkiye’ye yeni büyük bir göç dalgası başlatmasından korkuluyor.

Son güncelleme: 13:42 11.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı