• Turkhane Logo

Rus taktik nükleer silahları Belarus'ta

Belarus lideri Lukaşenko, NATO Zirvesi'ne bir haftadan az bir süre kala, Rus taktik nükleer silahların Belarus'a yerleştirildiğini duyurdu.

19:11 06 Temmuz 2023 Perşembe
Rus taktik nükleer silahları Belarus'ta
Belarus lideri Lukaşenko, NATO Zirvesi'ne bir haftadan az bir süre kala, Rus taktik nükleer silahların Belarus'a yerleştirildiğini duyurdu.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, NATO Liderler Zirvesine sayılı günler kala, belli sayıda Rus taktik nükleer silahlarının ülkesine getirildiğini açıkladı.

DW Türkçenin haberine göre Avrupa Birliğinin (AB) sonuçlarını tanımadığı, 2020 yılındaki seçimler sonrasında da devlet başkanlığı görevini yürüten Lukaşenko, konuyla ilgili açıklamayı başkent Minskte, yabancı medya mensupları için düzenlenen bir basın toplantısında yaptı. Belarus Haber Ajansı Beltanın aktardığına göre Lukaşenko, Rus nükler başlıklı silahlarının güvenli bir yerde muhafaza edildiğini belirtti.  
Rusya ve Belarusa komşu Litvanya NATO zirvesiAleksandr Lukaşenkonun Rus taktik nükleer silahların ülkesindeki varlığını duyurduğu açıklamanın, hem Belarus hem de Rusyanın komşusu olan Litvanyanın ev sahipliğinde, başkent Vilniusta 11- 12 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek NATO Liderler Zirvesi öncesine denk gelmesi dikkat çekti.
NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı Vilniustaki Zirvede, Ukrayna Savaşı ve NATOnun Kieve desteği konusu öne çıkan gündem maddeleri olacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putine desteği ile dikkat çeken Lukaşenko da Ukrayna Savaşını Moskovanın resmi dilini kullanarak, özel askeri operasyon olarak nitelendiriyor. Ancak Lukaşenkoya söz konusu özel operasyonun herhangi bir tarafın nükleer silah kullanması için bir neden olamayacağını ifade etti. 
Belarus lideri Lukaşenko, NATOnun ülkesine veya Rusyaya herhangi bir saldırgan tutum sergilemesi halinde ise, Rusyanın Belarus ile ittifak halinde ulusal güvenlik doktirini çerçevesinde misilleme yapacağı tehdidinde bulundu. 
Ukrayna savaşı 16 aydır sürüyor
Rusyanın, Şubat 2022de komşusu Ukraynaya saldırarak başlattığı savaş yaklaşık 16 aydan bu yana devam ediyor. Bu savaşta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin en yakın destekçilerinden biri Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko.
Putin geçen ay yaptığı bir açıklamada, 7 ve 8 Temmuz tarihlerinde Rus taktik nükleer silahlarının Belarusta konuşlandırılmasına yönelik hazırlıkların başladığını duyurmuştu. Lukaşenko, böylece öngörülenden daha erken bir tarihte silahların ülkesinde konuşlandığını dünya kamuoyuna duyurmuş oldu. 
Taktik nükleer silahlar da savaş anında kullanılabilen konvansiyonel silahlar grubuna giriyor. Ancak bu silahların stratejik olanlara göre menzili ve imha gücü görece daha düşük.
SSCB sonrası yurt dışında konuşlu ilk Rus nükleer silahları Rus taktik nükleer silahlarının Belarusun talebi üzerine bu ülkeye gönderilmesiyle Rusya, Sovyetler Birliğinin dağılmasından bu yana ilk defa yurt dışında nülkeer silah konuşlandırmayı gerçekleştirmiş oldu. Aleksandr Lukaşenko, Belarus ordusunun kendi başına nükleer silah kullanma gücüne sahip olmadığını ve bu nedenle Rusya ile istişare içinde hareket ettiklerini vurguladı. 
 

Son güncelleme: 19:11 06.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı