• Turkhane Logo

Rus propaganda ağı Almanya'yı şoke etti

Çekya'da ortaya çıkarılan Rusya yanlısı ağ, Alman hükümetinde de kaygıyla karşılandı. Alman hükümeti, bu ağın Rusya'nın

09:26 29 Mart 2024 Cuma
Rus propaganda ağı Almanya'yı şoke etti
Çekya'da ortaya çıkarılan Rusya yanlısı ağ, Alman hükümetinde de kaygıyla karşılandı. Alman hükümeti, bu ağın Rusya'nın

Çek istihbarat servisinin Rusya tarafından finanse edilen, propaganda amaçlı bir ağı ortaya çıkarması Alman hükümeti tarafından da kaygıyla karşılandı.

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, Voice of Europe (Avrupanın Sesi) adlı internet sitesinin, Rusyanın Avrupa Parlamentosuna (AP) yönelik yasa dışı nüfuz etme faaliyetlerine işaret ettiğini dile getirdi.

Bakanlık Sözcüsü, Avrupadaki güvenlik birimlerinin sınır ötesi iş birliği ile, Rusyanın Avrupa Parlamentosuna nüfuz etme operasyonunun ortaya çıkarıldığını vurguladı. Alman yetkili bunun Moskovanın kapsamlı ve geniş bir alana yayılan etki faaliyetlerinin bir örneği olduğunu kaydetti.

Almanyanın Rusların nüfuz etme çabalarının önemli bir hedefi olmayı sürdüreceğini belirten İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Alman güvenlik yetkililerinin yabancı partnerleriyle birlikte bu tür operasyonları ortaya çıkarmaya ve bu faaliyetlerin önlenmesine yönelik tedbirler almaya devam edeceğini söyledi.

Çekya istihbaratı ortaya çıkardı
Çekya Başbakanı Petr Fiala, dün yaptığı açıklamada istihbarat servisinin ortaya çıkardığı propaganda ağının, Rusyaya karşı savaşta Avrupa Birliğinin (AB) Ukraynaya destek vermesine karşı bilgiler yayması için Prag merkezli internet sitesi Voice of Europeu kullandığını söyledi.

Fiala, ülkesinin istihbarat teşkilatı olan Güvenlik Bilgi Servisinin (BIS) açığa çıkardığı ağın, Çek Cumhuriyeti ve Avrupa Birliğinin güvenliğine ciddi etkileri olacak faaliyetler yürüttüğünü belirtti. Söz konusu grubun Ukraynanın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına karşı AB içinde çalışmalar yaptığını belirten Çekya Başbakanı, grubun faaliyetlerinin Avrupa Parlamentosuna kadar uzandığını sözlerine ekledi.

Çekya hükümeti, Rusya yanlısı propaganda ağının ortaya çıkarılması sonrasında eski Ukraynalı siyasetçi ve iş insanı Viktor Medvedçuk ile medya yapımcısı Artem Marçevskiyi yaptırım listesine aldı. Milyarder iş insanı Medvedçuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putine yakın isimler arasında yer alıyor. Marçevskinin ise Voice of Europeun içeriklerinden sorumlu olduğu ve Avrupalı siyasetçilerle temas kurmaya çalıştığı belirtiliyor.

Siyasetçilere para ödendiği iddiası
Çek gazetesi Denik N, Avrupadaki bazı siyasetçilere Voice of Europe ile iş birliği yapmaları karşılığında ödeme yapıldığını iddia etti. Alman haber portalı Spiegelin haberinde ise bu ödemelerin Pragdaki kişisel görüşmelerde nakit olarak elden veya kripto varlıklar aracılığıyla yapıldığı öne sürüldü. Medyaya yansıyan ilgili haberlerde de, Almanya, Belçika, Fransa, Macaristan, Hollanda ve Polonyadan çok sayıda siyasetçiye paralar ödendiği aktarılırken, söz konusu siyasetçilerin isimleri belirtilmedi.

Bir haber portalı görünümündeki Voice of Europeun toplumda kutuplaşmaya sebep olan göç, Avrupadaki çiftçilerin eylemleri gibi konulara sıklıkla yer verdiğini, sağ popülist ve aşırı sağcı siyasetçilerle röportajlar yaptığını belirten Spiegelin haberine göre, Voice of Europea röportaj veren siyasetçiler arasında, Almanyadan aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partililer de bulunuyor.

AfDli siyasetçiler röportaj vermiş
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı parti Almanya için Alternatifin (AfD) liste başı adayı Maximilian Krah, sözcüsü aracılığı ile yaptığı açıklamada, Voice of Europea iki kez röportaj verdiğini teyit etti ancak elbette para almadığını dile getirdi. Spiegel, AP seçimlerindeki AfD listesinde ikinci sırada yer alan Petr Bystronun da Voice of Europaa röportaj veren siyasetçiler arasında olduğunu belirtti.

Son güncelleme: 09:26 29.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı