• Turkhane Logo

Rus ordusu Ukrayna'da yeni ve büyük bir saldırıya mı hazırlanıyor?

ABD Savunma Bakanlığı Rus ordusunun başkent Kiev ve Çernihiv'den çekilişinin tamamlandığını açıklarken, Rus güçleri Ukrayna'nın doğusundaki saldırılara yoğunlaştı. Luhansk bölgesinin valisi Serhiy Gayday

11:44 07 Nisan 2022 Perşembe
Rus ordusu Ukrayna'da yeni ve büyük bir saldırıya mı hazırlanıyor?
ABD Savunma Bakanlığı Rus ordusunun başkent Kiev ve Çernihiv'den çekilişinin tamamlandığını açıklarken, Rus güçleri Ukrayna'nın doğusundaki saldırılara yoğunlaştı. Luhansk bölgesinin valisi Serhiy Gayday

7:08 Ukrayna Dışişleri Bakanı: Yaşam kurtarmak için NATOdan daha fazla silah gerek

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, yaşamların kurtulmasına yardımcı olmak için NATO ülkelerinden daha çok silah için çok basit bir çağrı yaptığını söyledi. Kuleba, NATO üyesi ülkelerden mevkidaşlarıyla yapacağı toplantı öncesi, gündeminin basit olduğunu ve Ukraynanın Rusyayı yenilgiye uğratması için askeri desteğin en iyi yol olduğuna inandığını belirtti.

Kuleba, Brükselde mevkidaşlarıyla yapacağı toplantıda, ülkenin doğusunda yeniden başlayan Rus saldırıları karşısında Ukraynanın en iyi nasıl silahlandırılabileceğini konuşacak. Toplantıdan önce gazetecilere konuşan Kuleba, sürdürülebilir ve yeterli silah tedariki olmadan, Ukraynanın zaferlerine büyük fedakarlıkların eşlik edeceğini belirtti.


5:59 İngiltere Büyükelçiliğinin güvenlik görevlisine Rusya hesabına casusluk suçlaması

İngilterenin Berlin Büyükelçiliğinde görev yapan bir güvenlik görevlisi, Rusya hesabına casusluk yapmakla suçlandı. 57 yaşındaki David Ballantyne Smithin bugün mahkemeye çıkartılması bekleniyor. Güvenlik görevlisi Ekim 2020- Ağustos 2021 arasında işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili olarak 10 Ağustosta Alman polisi tarafından tutuklanmıştı.

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı İngiltereye sınırdışı edilen Ballantynea Rus devletine faydalı bilgileri toplama ve iletmeyle ilgili dokuz farklı suçlama yöneltildiğini açıkladı.



5:43 Ukrayna Cumhurbaşkanı: Rus petrolü tamamen boykot edilmeli

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusyaya yönelik ambargoları memnuniyetle karşılarken, yine de yetersiz olduğunu söyledi. Zelenskiy, son video mesajında Batıya daha ileri bir adım atıp, Rus petrolünün kullanımını boykot etme çağrısı yaptı.

Ukrayna lideri ayrıca, ambargo üzerine uzlaşılamamasının Ukrayna halkının yaşamına mal olduğunu vurguladı. Rusya, dünyanın en büyük üçüncü petrol ihracatçısı ve satışının yarısından fazlasını Avrupaya yapıyor. Rus petrolü, İngilterede petrol talebinin % 8ini, ABDde ise % 3ünü karşılıyor.

Ukrayna lideri Zelenskiy, Moskovanın petrol ihracatından, barış görüşmelerini ciddiye almasını gerekmediğini düşündürecek kadar çok para kazandığını belirtti. Zelenskiy, Rus bankalarının uluslararası mali sistemde tamamen dışlanması için ısrar etmeyi sürdüreceğini de ekledi.



5:01 Finlandiya askeri harcamalarını 2,2 milyar euro artırıyor

Finlandiya, Rusyanın Ukrayna işgalinden sonra savunma harcamalarını gelecek 4 yıl içinde 2,2 milyar euro artırma kararı aldı. Ek bütçe yüzlerce yeni profesyonel asker, sınır kontrolü ve mühimmat için kullanılacak. Finlandiyanın Rusya ile 1.340 kilometre sınırı bulunuyor.

Gelişmeler Finlandiyada NATO üyeliğini de yeniden gündeme getirdi. Finlandiya NATO üyesi olmasa da bölgedeki ortak tatbikatlara katılıyor. Ülkede yapılan son kamuoyu yoklaması, tam üyeliğe olan halk desteğinin %62ye yükseldiğini gösteriyor. İşgal öncesi yapılan anketlerde halkın tam üyeliği desteklemediği sonucu çıkıyordu.



1:56 Pentagon: Rus güçlerin Kiev ve Çernihivden çekilmesi tamamlandı
ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Rus ordusunun, Ukraynanın başkenti Kiev ve Çernihiv bölgesinden tamamen çekilmiş olduğunu açıkladı. Pentagondan bir yetkili Kiev ve Çernihiv yakınlarındaki Rus güçlerin bölgeden çekilmesi tamamlandı. Bu güçler Belarus ve Rusyada yeniden toplanmak üzere çekildiler dedi.

Pentagon sözcüsü John Kirby de, Rusya lideri Vladimir Putinin stratejik hedeflerinin hiçbirini gerçekleştiremediğini belirtti; Sadece az nüfuslu merkezlerde kontrolü alabiliyor. Harkovu da ele geçiremedi dedi. Rusya birkaç gün önce, güçlerini doğudaki Donbas bölgesinde yoğunlaştıracağını açıklamıştı.

Başka bir üst düzey Pentagon yetkilisi ise Rus güçlerin ileride Kieve geri dönüp dönmeyeceği bilmenin mümkün olmadığını söyledi. Savaş Çalışmaları adlı düşünce kuruluşu ise geri çekilen Rus güçlerin savaş kabiliyetini kazanmak için zamana ihtiyacı olduğu görüşünü aktardı.

Rusyanın Ukraynaya gönderdiği 130 taburun 80den fazlasının hâlâ ülkede olduğu tahmin ediliyor. Amerikan haber ajanslarına konuşan bir savunma yetkilisi ise geri çekilen Rus askeri sayısının yaklaşık 24 bin olduğunu belirtti.



0:15 Putinin yaptırım uygulanan kızları hakkında neler biliniyor?

ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin yetişkin kızları Katerina Vladimirovna Tikhonova ve Maria Vladimirovna Vorontsovanın mal varlıkları için de yaptırım uygulama kararı aldı. Bu iki kızı Putinin eski eşi Lyudmila ile evliliğinden olan kızları. Çift 2013 yılında ayrılmıştı.

ABD, 36 yaşındaki Maria Vorontsovanın Kremlinden milyarlarca doların sağlandığı, devlet fonuyla yürütülen genetik araştırma programları yönettiğini, bu programların doğrudan Putin tarafından denetlendiğini açıkladı. Vorontsova, endokrinoloji üzerine uzmanlaşmış bir akademisyen.

35 yaşındaki kız kardeşi Katerina Tikhonova ise Beyaz Saray tarafından Yaptığı işlerle Rusya Hükümeti ve savunma sanayine destek veren bir teknoloji firması yöneticisi olarak tanımlanıyor.

Tikhonova aynı zamanda uluslararası yarışmalara da katılmış olan bir dansçı. Putinin ailesi hakkında son derece muhafazakar olduğu ve zamanında ailemi hiç kimseyle tartışmam dediği biliniyor.

Peki Putinin kızlarına neden yaptırım uygulanıyor?

Son güncelleme: 11:44 07.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı