• Turkhane Logo

Rus kültür merkezi başkanı(!)na suikast düzenlendi

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Rus kültür merkezinin başkanı suikast girişimi sonrasında hastaneye kaldırıldı. Rus paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu, saldırının arkasında Fransa olduğunu ileri sürdü.

12:48 17 Aralık 2022 Cumartesi
Rus kültür merkezi başkanı(!)na suikast düzenlendi
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Rus kültür merkezinin başkanı suikast girişimi sonrasında hastaneye kaldırıldı. Rus paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu, saldırının arkasında Fransa olduğunu ileri sürdü.

Rus Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada Rus Evi Başkanı Dimitri Sitinin adresine isimsiz gönderilen bir bombalı mektubu açtığı ve ciddi şekilde yaralandığı belirtildi.

Büyükelçilik saldırı sonrası hem kültür merkezinde hem de büyükelçilik de güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı.

Bombalı mektuptaki notu okudu
Putinin aşçısı olarak da bilinenn Wagnerin kurucusu Yevgeni Prigozin sosyal medya hesabından Sitinin bilincini kaybetmeden önce Bu sana tüm Fransızlardan bir hediye, Ruslar Afrikadan çıkacak yazılı bir not gördüğünü aktardığını söyledi.

Prigozin ayrıca Rus Dışişleri Bakanlığına Fransayı terörizm sponsoru devlet olarak tanımlamak için gerekli prosedürlerin başlatılması yönünde başvuruda bulunduğnu vurguladı.

Rus paralı asker gücü Wagner ülkede aktif
Wagner paralı askerleri, yerel orduları eğitmek, önemli isimleri korumak, isyancı veya terörist gruplarla mücadele etmek ve sıcak noktalarda altın, elmas ve uranyum madenlerini korumak amacıyla Orta Afrika Cumhuriyetinde bulunuyor.

Seleka, Anti-Balaka, 3R (Geri Dönüş, Talep, Yeniden Güçlendirme), Barış İçin Birlik (UPC), OAC Vatansever Hareketi (MPC), Tanrının Direniş Ordusu (LRA) gibi silahlı gruplar, özellikle yer altı kaynaklarının zengin olduğu bölgelerin hakimiyeti için mücadele ediyor.

CPC çatısı altında toplanan isyancı gruplar, başkent Bangui’yi ele geçirmek için Aralık 2020de harekat başlatmış ancak başarılı olamamıştı.

Ülkede, 2013ten bu yana devam eden şiddet olaylarında çoğu Müslüman binlerce kişi katledildi, 1 milyondan fazla kişi yerinden oldu.

Fransa son askeri birliğini çekti
Fransız Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Bangui Lojistik Misyonunun bir parçası olarak Orta Afrika Cumhuriyetinde bulunan ulusal komuta merkezi bünyesindeki son Fransız askerlerinin, perşembe günü Parise giden bir askeri uçakla ülkeyi terk ettiği belirtildi.

Yaklaşık 130 Fransız askerini barındıran misyonun artık operasyonel gerekçesinin kalmadığı aktarılan açıklamada, askerlerin kullandığı MPoko askeri kampının 13 Aralıkta Bangui yönetimine şeffaf şekilde devredildiği ifade edildi.

Açıklamada, kampı kullanan ülkedeki Birleşmiş Milletler Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSCA) ile Avrupa Birliği Eğitim Misyonunun (EUTM) bilgilendirildiği bildirildi.

Son güncelleme: 12:48 17.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı