• Turkhane Logo

'Rus casus balina' bu kez İsveç kıyılarında görüldü

Rus donanması için casusluk yaptığı öne sürülen Beluga cinsi bir balina pazar günü İsveç kıyılarında yüzerken görüldü.

08:29 30 Mayıs 2023 Salı
'Rus casus balina' bu kez İsveç kıyılarında görüldü
Rus donanması için casusluk yaptığı öne sürülen Beluga cinsi bir balina pazar günü İsveç kıyılarında yüzerken görüldü.

Birkaç metre uzunluğundaki balina ilk kez 2019 yılında Norveç yakınlarında boynunda bir kamera askısı ile görülmüş, bu nedenle casusluk için kullanıldığı iddialarını körüklemişti.

O tarihten bu yana balinaya Norveççe balina anlamına gelen hval ve Rusçada sık kullanılan ve aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Putinin de ön ismi olan Vladimirden esinlenerek Hvaldimiradı verildi.

2019da ilk görüldüğünde, balinanın başının çevresine sabitlenen askıda küçük bir kamera için bir taban bulunduğu ve plastik kayışın üzerinde St. Peterburg Ekipmanı yazdığı bildirildi. Biyologlara göre Hvaldimir askıyı çıkarabiliyor.

Norveç Balıkçılık Dairesi o dönemde balinanın insanlara alışkın olduğunu ve gemilere yaklaştığını belirterek Rus donanması tarafından eğitildiği ve kapalı tutulduğu alandan kaçtığı fikrini ileri sürmüştü.

Moskova ise iddialarla ilgili hiç yorumda bulunmadı.

Hvaldimir bu kez İsveçe geldi
Hvaldimir pazar günü İsveçin batısındaki Hunnebostrand yakınlarında görüldü. Bu nokta, OneWhale öderneğine göre 2019da görüldüğü yerin biraz daha güneyinde.
OneWhale derneğinden Sebastian Strandn verdiği bilgiye göre balina, Belugaların sevdiği Grönland ve Kutup Denizinin soğuk sularının tersine yani güneye doğru normalden daha hızlı bir şekilde ilerlerken görüldü.

Strand Hvaldimirin neden bu kadar hızlı yüzdüğünü bilmiyoruz dedi ve bunun gerekçelerinden birinin eş bulmak olabileceğine dikkat çekti.

Strand Hormonları onu bir eş bulmaya zorluyor olabilir. Ya da yalnızlık, belugalar çok sosyal oldukları için başkalarını arıyor olabilir. şeklinde bilgi verdi.

Hvaldimirin sağlık açısından iyi göründüğünü belirten Strand Norveçteki büyük somon çiftliklerinin ilgisini çektiğini ve oradan beslendiğini aktardı. Yine de balinanın eskiye göre kilo kaybettiğini gözlemleyen OneWhale yetkilileri Hvaldimirin kendi kendine avlanma kabiliyeti konusunda endişe duyduklarının altını çizdi.

Son güncelleme: 08:29 30.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı