• Turkhane Logo

Rus basınından Erdoğan için Afrin yorumu: Blöf yapıyor

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin Afrin ve Menbiç'e yönelik operasyon başlatılabileceğini açıklaması, Rusya'yı da teyakkuza geçirdi.

13:45 18 Ocak 2018 Perşembe
Rus basınından Erdoğan için Afrin yorumu: Blöf yapıyor
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin Afrin ve Menbiç'e yönelik operasyon başlatılabileceğini açıklaması, Rusya'yı da teyakkuza geçirdi.

AKPli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın Afrin ve Menbiçe operasyon hazırlığında olduğunu açıklamasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Moskovadan, operasyona ihtimaline yönelik resmi açıklama yapılmazken, Rus gazeteleri konuyu geniş olarak ele aldı.Haftasonu, ABD liderliğindeki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı uluslararası koalisyonun Suriyedeki müttefikleriyle 30 bin kişilik bir sınır koruma gücü kuracağı haberleri çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Pazartesi günü yaptığı açıklamada Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) her an Afrin ve Menbiçte harekâta başlayabileceğini belirtmişti.

ERDOĞANIN SÖZLERİ BLÖF GİBİ

Rusya hükümetinin resmi gazetesi olan Rossiyskaya Gazeta, Moskovanın tarafsızlığını korusa da olası bir operasyonun Kremlini endişelendirdiğini yazdı. Rossiyskaya Gazetanın haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğanın, ana müttefiki ABDnin Suriyedeki vekil savaşçılarına savaş açıp açmayacağı henüz belli değil. Şu ana kadar Erdoğanın eylemleri, Washingtona bu politikasından hiç hoşlanmadığını göstermek adına yapılan blöfler gibi görünüyor denildi. Haberde ayrıca, Rusya tarafsız dursa da, tabii ki çok endişeli: ABDnin körüklediği bir Türk-Kürt çatışması, Moskova için çok önemli olan Suriyedeki ulusal uzlaşı sürecini tehlikeye atar değerlendirmesine yer verildi.

AMAÇ ÇATIŞMAYI DAHA DA KÖRÜKLEMEK

Kremline yakın İzvestia gazetesinin haberi ise şöyle:Federasyon Konseyinin Uluslararası İlişkiler Komitesinden Vladimir Dzhabarov, İzvestiaya yaptığı açıklamada Amerikalıların, IŞİDin yenilgisinden hayal kırıklığına uğradığını, şimdi de Türklerle Kürtleri silahlı çatışmaya sürüklediğini, aynı zamanda da ılımlı muhalifler dediği militanları silahlandırdığını söyledi. Senatöre göre tüm bunlar Suriyedaki çatışmayı daha da körüklemek için yapılıyor.

OPERASYON RUS ASKERİNE DE ZARAR VERİR

Nezavisimaya gazetesi ise Rusyanın bölgedeki askerlerinin de olası bir operasyondan zarar görebileceğine dikkat çekiyor. Haberde şu detaylar yer aldı: Ankaranın Kürtlere ve ABD öncülüğndeki koalisyona gönderdiği tehditler Rusyaya bir mesaj olarak da görülebilir. Türk ordusunun Menbiç ve Afrindeki olası düşmanca hamlesi, Rusyanın barış güçlerini de tehlikeye atar. Türkiyenin kendi jeopolitik ve ekonomik hedefleri var ve Suriyenin sınır bütünlüğünü korumak bu hedeflere uzak. Rusya, Türkiyenin bu hedeflerine özel bir ilgi göstermiyor. Ancak ABD ve Türkiyeye yakın bazı silahlı Suriyeli muhalif grupların, Soçide düzenlenecek olan Ulusal Diyalog Kongresine katılmayacağını bildirmesi not edilmeli.
(Artı Gerçek)

Son güncelleme: 13:45 18.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı