• Turkhane Logo

Reza Zarrap şimdi de Makedonya'yı karıştırdı

Kuzey Makedonya'da iktidardaki koalisyon hükümetinin ortaklarından Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim, Rıza Sarraf'a Kuzey Makedonya vatandaşlığının nasıl verildiğini sordu.

15:39 31 Aralık 2022 Cumartesi
Reza Zarrap şimdi de Makedonya'yı karıştırdı
Kuzey Makedonya'da iktidardaki koalisyon hükümetinin ortaklarından Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim, Rıza Sarraf'a Kuzey Makedonya vatandaşlığının nasıl verildiğini sordu.

Türkiyede bir dönem siyasilerle kurduğu yakın ilişkilerle gündeme gelen İran asıllı Rıza Sarraf, 17 Aralık 2013teki operasyonda gözaltına alınan 89 kişi arasındaydı.

21 Aralık 2013te yolsuzluk ve rüşvet suçlamasıyla tutuklanan 24 kişi arasında Sarraf da vardı.

Sarrafın tutukluluğu uzun sürmedi, 28 Şubat 2014te tahliye oldu.

Türkiyede tartışmaların odağında yer alan Sarraf, ülkeden ayrılarak ABDye gitti.

Ancak Mart 2016da Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla tutuklandı.

YARGILANDIĞI DAVADA İTİRAFÇI OLDU
İtirafları arasında Türkiyede aralarında dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan dahil olmak üzere çok sayıda kişiye rüşvet verdiği iddiası da vardı.

2017 yılının sonuna doğru Sarraf ve yakınlarının Türkiyedeki mal varlığına el konulsa da o dönemdeki eşi Ebru Gündeşin mal varlığı konulanlar arasında yer almadı.

İtirafçı olmasının ardından 2018de kefaletle serbest kalan Sarrafın halen ABDde yaşadığı belirtiliyor.

2021de çıkan haberlerde Sarrafın ABDde adını Aaron Goldsmith olarak değiştirdiği ve binicilik merkezi kurduğu da iddia edildi.

KUZEY MAKEDONYADA DA GÜNDEM
Sarraf faaliyetleriyle yalnızca Türkiyede değil, birçok ülkede de gündem olmuş biri.

Independent Türkçede yer alan habere göre bunlar arasında Türkiyede yaşadığı dönemde vatandaşlığını aldığı Kuzey Makedonya da var.

Sarraf, bu ülkede halen gündem olmayı sürdürüyor.

İktidardaki koalisyon hükümetinin ortaklarından Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim, Rıza Sarrafa Kuzey Makedonya vatandaşlığının nasıl verildiğini sordu.

İbrahim, Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığına hem yazılı hem de parlamentoda yaptığı konuşmada sözlü sorular yöneltti ve bunlara cevap verilmesini istedi.

İbrahim, Sarrafın Makedonyadaki kayıtlı isminin Rıza Saraf olduğunu belirterek, Makedonya vatandaşlığına dair İçişleri Bakanlığına yazılı olarak yönelttiği sorulara gelen cevaptaki bilgileri Independent Türkçeye aktardı.

Aldığım yazılı cevaba göre 29 Ekim 2015te Makedonya vatandaşlığı verildiği ortaya çıktı diyen İbrahim, Siyasi bir kriz döneminde, seçim hükümetine ve dönemin İçişleri Bakanının görevden alınmasına günler kala Rıza Sarrafa (Reza Zarrab) Makedonya vatandaşlığı verildi. Makedonya vatandaşlığı başvurusu 2 Ekim 2015te yapıyor Sarraf. Bakanlar Kurulu kararı ile 29 Ekim 2015te vandaşlık veriliyor ifadelerini kullandı.

İSTİHBARAT OLUR DEDİ MALİYE POZİTİF BAKMADI
Bu cevabın ardından yazılı soru önergesine ek olarak geçen 29 Aralık 2022 Perşembe günü Kuzey Makedonya Meclisinin 98. oturumunda İçişleri Bakanı Omiver Spasoviskinin hangi yatırımından dolayı Rıza Sarrafa vatandaşlık verildiğini sözlü olarak sorduğunu belirten İbrahim, şunları söyledi:

İçişleri Bakanı Oliver Spasovski verdiği cevapta, VMRO-DPMNE iktidarı döneminde Ekonomi Bakanlığı ve istihbarat, vatandaşlık verilmesini onaylarken, Maliye Bakanlığının konuyla ilgili pozitif bir düşüncesi olmadığını söyledi. Zira gözle görülür bir yatırımı yok. Ayrıca ismi yatırımcılar listesinde yer almıyor

BİR OTELİN ÇALIŞANLARINI KENDİ ŞİRKETİNDE ÇALIŞIYOR GİBİ GÖSTERMİŞ
İbrahim, yapılan araştırmalarda Sarrafın Üsküpün bilinen semtlerinden Yane Sandanski Bulvarında mülklerinin olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Aldığı ilk kimlik kartında buradaki mülklerini ikamet adresi olarak göstermiş diyen Türk Hareket Partisinin Genel Başkanı Enes İbrahim, şu bilgileri paylaştı:

Yine aynı şekilde bir otelin çalışanlarını hayali veya göstermelik şekilde kendi şirketinde çalıştıklarını göstermiş. Rıza Sarrafın, Makedonyada çok fazla kaldığı ikamet ettiği söylenemez. Vatandaşlığı hala devam ederken, ismi seçmen kütüğünde yer almaktadır.

Son güncelleme: 15:39 31.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı