• Turkhane Logo

​Reuters: Türkiye Afrin'de Alman tanklarını kullandığını kabul etti

Afrin operasyonu sürerken Almanya'da gündem konusu operasyonda kullanılan Leopard 2 Alman tankları oldu.

00:57 30 Ocak 2018 Salı
​Reuters: Türkiye Afrin'de Alman tanklarını kullandığını kabul etti
Afrin operasyonu sürerken Almanya'da gündem konusu operasyonda kullanılan Leopard 2 Alman tankları oldu.

Alman Welt Gazetesinde yayınlanan haberde, Alman roketleri, Alman tanklarını vuruyor yorumuna yer veriliyordu. Alman siyasiler de Türkiyeye silah satışının durdurulmasını istedi. Son olarak Yeşiller Partisi, bu yönde bir talepte bulundu. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) uzmanlarından Pieter Wezeman, Almanyanın Türkiyeye silah satışını durdurabileceğini söyledi.
 
Afrin operasyonunda Alman yapımı tankların kullanıldığına dair fotoğrafların geçen hafta yayımlanmasının ardından Alman hükümeti, bilgimiz yok” açıklamasında bulunmuştu. Reutersın haberine göre ise Türkiye, Afrin operasyonunda Alman tankları Leopard 2leri kullandığını teyit etti.
 
Reuters haberini Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından bazı milletvekillerine gönderilen bir rapora dayandırıyor. Raporda, “Türk hükümetinin verdiği bilgilere göre, 20 Ocak 2018 tarihinde başlatılan ‘Zeytin Dalı harekâtı kapsamında Almanyanın gönderdiği Leopard 2A4 tanklarının Türk Silahları Kuvvetleri tarafından kullanıldığı” ifadeleri yer alıyor. Ancak raporda tankların, Alman Federal Hükümetinin somut bir şekilde nasıl kullanıldığına dair bilgisi olmadığı” ifade ediliyor.
 
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, Türkiye Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın geçen hafta Çarşamba günü yaptığı görüşmede Türk tarafının Suriye’deki operasyon sırasında Almanya kaynaklı teçhizatın kullanılabileceğini inkar etmediğini bildirdiğini” söyledi.
 
DW Türkçenin haberine göre ise Büyükelçi Erdmann’ın Savunma Bakanı Canikli ile yaptığı görüşmenin ardından Alman Federal Hükümetinin Türkiye’ye silah ve teçhizat ihracı konusunu gözden geçirdiği tahmini yapılıyor.

Son güncelleme: 00:57 30.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı