• Turkhane Logo

Reina katliamında Twitter'ın rolü ne?

Amerika Birleşik Devletleri Anayasa Mahkemesi heyeti, İstanbul'da Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) üstlendiği Reina katliamında öldürülen Ürdünlü Nawras Alassaf'ın ailesi tarafından Twitter aleyhine açılan davaya ilişkin kuşkuları olduğunu ifade etti.

10:34 23 Şubat 2023 Perşembe
Reina katliamında Twitter'ın rolü ne?
Amerika Birleşik Devletleri Anayasa Mahkemesi heyeti, İstanbul'da Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) üstlendiği Reina katliamında öldürülen Ürdünlü Nawras Alassaf'ın ailesi tarafından Twitter aleyhine açılan davaya ilişkin kuşkuları olduğunu ifade etti.

Alassafın Amerikalı akrabaları Twitterı, 1 Ocak 2017de yılbaşı kutlamaları sırasında düzenlenen ve 39 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı üstlenen IŞİDın platformdaki hesap ve paylaşımlarını denetlemediğinden örgüte yardım ve yataklık etmekle suçluyor.

Ailenin şirketin uluslararası terör eylemine bilerek önemli yardım sağladığı yönündeki iddialarının yeterince güçlü olması halinde bunun davaların devam ederek Terörle Mücadele Yasası kapsamında tazminat talep etmelerine kadar uzanabileceği belirtiliyor.

İnternet şirketleri kullanıcı içeriklerinden ne derece sorumlu?
Bu noktada yüksek mahkeme heyeti, dava kapsamında internet şirketlerinin kullanıcılar tarafından paylaşılan içeriklere ilişkin sorumluluğunu değerlendirmeye aldı.
Hakimler, Twitterı temsil eden avukat Seth Waxmana şirketin milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir hizmet sunarken aynı zamanda terörle ilgili içeriğe karşı bir politika uyguladığı için sorumlu tutulmaması gerektiği yönündeki argümanını test etti.

Biden hükümeti adına Twitterın pozisyonunu savunan Adalet Bakanlığı avukatı Edwin Kneedler, bir şirketin yasadışı bir eylemin failiyle kişisel etkileşime girmesi halinde tüzük kapsamında sorumlu olabileceğini söyledi. Ancak Kneedler, Twitterın hizmetlerinin bu davadaki terör eyleminden çok uzak olduğunu belirtti.

Bu kapsamda görüş bildiren Cumhuriyetçi Yargıç Neil Gorsuch, Terörle Mücadele Yasasının sorumluluğunun terör eyleminde bulunan bir kişiye yardım etmeye odakladığını belirterek Twitter için Saldırının ne kadar korkunç olduğunu hepimiz takdir ediyoruz, ancak bu şikayetteki sanıkları bu kişilerle ilişkilendiren çok az şey var. değerlendirmesinde bulundu.

Paris saldırıları da dava kapsamında görüşüldü
Dava kapsamında ayrıca 2015 yılında Pariste yine IŞİDin sorumluluğunu üstlendiği saldırılar sırasında öldürülen Nohemi Gonzalez adlı Amerikalı kadının ailesi tarafından Googleı bazı YouTube kullanıcılarına grubun içeriğini önerdiği için sorumlu tutma teklifi de değerlendirildi.
Her iki dava da Amerikalıların uluslararası bir terör eylemi ile ilgili zararlarını tazmin etmelerine olanak tanıyan bir yasa kapsamında açıldı.

Alt mahkeme, Twitterın IŞİDin platformu kullanmasını önlemek için anlamlı adımlar atmayı reddettiğini tespit ederek davanın devam etmesine izin vermesi üzerine üst mahkeme yolunu açmıştı.

Son güncelleme: 10:34 23.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı