• Turkhane Logo

Rap şarkıcısı idama mahkum edildi

İranlı rap şarkıcısı Tumac Salihi, Mahsa Emini gösterileri dolayısıyla tekrar idama mahkum edildi.

22:07 24 Nisan 2024 Çarşamba
Rap şarkıcısı idama mahkum edildi
İranlı rap şarkıcısı Tumac Salihi, Mahsa Emini gösterileri dolayısıyla tekrar idama mahkum edildi.

İranda Eylül 2022de ayında başlayan ve yaklaşık 4 ay devam eden protesto gösterilerini organize etmekle suçlanarak idama mahkum edilen ancak daha sonra cezası Yüksek Mahkeme tarafından hapse çevrilen İranlı rap şarkıcısı Tumac Salihinin yeniden idama mahkum edildiği bildirildi.

İranda yayın yapan Şark Gazetesine konuşan Salihinin avukatı Emir Reisiyan, İsfahan Devrim Mahkemesinin Yüksek Mahkemenin kararını uygulamadığını söyledi.

Avukat Reisiyan, İsfahan Devrim Mahkemesinin 1inci Şubesi, benzeri görülmemiş bir adım atarak, Tumac Salihi hakkında Yüksek Mahkemenin hükmünü uygulamadı ve alt mahkemenin bağımsızlığını vurgulayarak Tumac Salihiye yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak suçlamasıyla, dünyayı yozlaştırma suçlamasıyla en kötü ceza olan idama mahkum etti ifadelerini kullandı.

İran yargı yetkililerinden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

NE OLMUŞTU?

Rap şarkıcısı Salihi, Mahsa Emininin polis nezaretinde hayatını kaybetmesi sonrasında Eylül 2022de başlayan ve yaklaşık 4 ay süren gösteriler sırasında protestolara katılmış ve eylemleri destekleyen açıklamalar yapmıştı.

İranlı yetkililer, Salihinin daha sonra ülkeden kaçmak isterken gözaltına alındığını duyurmuş, ülke medyasında İranlı şarkıcının gözleri bağlı ve söyledikleri nedeniyle özür dilediği bir görüntü yayınlanmıştı. Ailesi ve muhalifler ise Salihinin hapishanede işkence gördüğünü ve itirafa zorlandığını iddia etmişti.

Yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak suçundan idam istemiyle yargılanan Salihi hakkında gösteriler sırasında şiddeti ve silahlı kuvvetlerle çatışmayı teşvik ettiği iddiasıyla önce idam kararı verilmişti. İranlı şarkıcının cezasının daha sonra yetkililerle etkin işbirliği yapması dolayısıyla hapse çevrildiği bildirilmişti.

Son güncelleme: 22:07 24.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı