• Turkhane Logo

Putin'in savaş karşıtı rakibi Nadezhdin'e Seçim Komisyonu'ndan ret

Ukrayna'daki savaş karşıtı açıklamaları ile son dönemde ön plana çıkan Nadezhdin komisyonun kararını yüksek mahkemeye taşıyarak itiraz edeceğini belirtti.

21:40 08 Şubat 2024 Perşembe
Putin'in savaş karşıtı rakibi Nadezhdin'e Seçim Komisyonu'ndan ret
Ukrayna'daki savaş karşıtı açıklamaları ile son dönemde ön plana çıkan Nadezhdin komisyonun kararını yüksek mahkemeye taşıyarak itiraz edeceğini belirtti.

Euronewste yer alan habere göre Rusyada Merkezi Seçim Komisyonu 15-17 Martta gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde Vladimir Putini zorlayabilecek isimlerden Boris Nadezhdinin başkanlık adaylığını reddettiğini açıkladı.

Kararda Nadezhdinin adaylığını destekleyen kişilerden aldığı 105 bin imzanın 9 bininden fazlasında kusur bulunduğu belirtildi. Bir adayın seçim yarışına katılabilmesi için imzalarda en fazla yüzde beş oranında hataya izin veriliyor. Oysa 9 binden fazla kusur yüzde 5in üzerinde bulunuyor.

Ukraynadaki savaş karşıtı açıklamaları ile son dönemde ön plana çıkan Nadezhdin komisyonun kararını yüksek mahkemeye taşıyarak itiraz edeceğini belirtti.

Komisyonun kararını kabul etmiyorum diyen muhalif politikacı, 2024 başkanlık seçimlerine katılmak hayatımın en önemli siyasi kararı. Niyetimden geri adım atmayacağım. Merkezi Seçim Komisyonunun kararına karşı yüksek mahkemede itirazda bulunacağım. dedi.

Kararı yüksek mahkemenin bozmasına ise imkansız gözüyle bakılıyor.

Nadezhdinin seçim yarışından çekilmesi Putine karşı varlık gösterebilecek son adayın da ekarte edilmesi anlamına geliyor. Zira 60 yaşındaki Nadezhdinin Rusyanın Ukraynaya yönelik askeri saldırısını durdurma çağrıları, geçtiğimiz ay ülke genelinde kalabalıkların aday olmasını desteklemesine yol açmıştı. Ayrıca Aleksey Navalny gibi hapiste ya da sürgünde bulunan Rus muhalif liderler de kendisine destek açıklamalarında bulunmuştu.

Adaylık belgesi için gerekli imza sayısını sağlamak için oluşturulan uzun kuyrukların görüntüleri Kremlinin Rus toplumunun Putinin Ukraynaya karşı yürüttüğü savaşın arkasında birleştiği yönündeki söylemini çürütmüştü.

Putin 2036ya kadar iktidarda kalabilir

Muhalif politikacının elenmesinin ardından Putinin karşısında Kremlinin onayını almış olan üç aday kaldı.

71 yaşındaki Putin, 1999un son gününden bu yana Rusyayı ya devlet başkanı ya da başbakan olarak yönetiyor.

Kremlin lideri 2020de, başkanlık süresi sınırlarını sıfırlayan tartışmalı anayasa değişikliklerini kabul ettirerek en az 2036ya kadar iktidarda kalmasının önünü açmıştı.

Son güncelleme: 21:40 08.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı