• Turkhane Logo

Putin’in masasındaki nükleer savaş senaryoları

Rus ordusunun Ukrayna işgalinde ülkenin doğusunda geri çekildiği bir dönemde, Putin’in hezimeti engellemek için nükleer silaha başvurabileceği yönündeki senaryolar yeniden gündeme geldi.

15:19 17 Eylül 2022 Cumartesi
Putin’in masasındaki nükleer savaş senaryoları
Rus ordusunun Ukrayna işgalinde ülkenin doğusunda geri çekildiği bir dönemde, Putin’in hezimeti engellemek için nükleer silaha başvurabileceği yönündeki senaryolar yeniden gündeme geldi.

Dünyada nükleer savaş endişelerini yeniden artıran Ukraynadaki Rus işgali 206 gündür devam ediyor. Ukrayna, son günlerde ülkenin doğusunda birçok yeri geri alırken hızla geri çekilen Rus ordusunun yaşadığı büyük başarısızlığın Kremlin içinde de büyük tartışma yaşadığı iddia ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamada Ukrayna ordusunun karşı taarruz girişimlerine rağmen savaştaki planlarının değişmediğini belirterek, “Donbas’taki saldırı operasyonlarımız durmuyor, devam ediyor. Yavaş bir tempoyla ilerliyorlar, ancak Rus ordusu yavaş yavaş, sürekli yeni bölgeleri alıyor” demişti.
‘KARADENİZ’DE TAKTİK NÜKLEER FÜZE KULLANABİLİR’Ancak bazı uzmanlara göre, Putin savaştaki büyük başarısızlığı engellemek ve Ukraynanın karşı taarruzuna yanıt vermek için çeşitli seçenekleri değerlendiriyor.

İngiliz The Times gazetesi, Putinin savaştaki hezimetten kurtulmak için elindeki seçenekleri derledi. Gazeteye konuşan askeri uzmanlar, Rusyanın yedek asker sayısının az olması nedeniyle Ukraynada elini yükseltmek için nükleer seçeneği gündeme alabileceğini savundu.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsünden Franz-Stefan Gady, Ukrayna ordusu başarı kazandıkça Rusyanın nükleer silaha başvurma seçeneğinin güçlendiğine dikkat çekti. Uzmanlara göre Rusyanın seçenekleri arasında Karadenizde taktik nükleer kullanmak da var. Stratejik nükleer silaha göre daha kısa menzilli ve sınırlı etkiye sahip bu silahlar, belirli bir alanın imha edilmesi amacıyla kullanılıyor ve daha küçük çaplı yıkıma yol açıyor.
Putinin savaşı nükleer seviyeye taşıması halinde Rus generaller, Rusyanın nükleer silah kullanmaya hazır olduğu mesajı vermek için Karadenizde taktik silah kullanabilir.
Askeri uzman Franz-Stefan Gady, düşük ihtimalle de olsa Rusyanın daha güçlü bir nükleer füze kullanma ihtimali bulunduğunu da kaydetti. Rusyanın elinde Ukraynanın başkenti Kiev ve Harkivi yok edecek güçte uzun menzilli konvansiyonel silahlar bulunduğunu hatırlatan Gady, böyle bir durumda Rusyanın NATOyla karşı karıya geleceğini vurguladı.
‘ÇERBOBİL’DEN ÇOK DAHA BÜYÜK BİR FELAKET YAŞANABİLİR’Kimyasal silah uzmanı Hamish de Bretton-Gordon ise, Rusyanın bir diğer seçeneğinin de Avrupanın en büyük nükleer tesisi olan Ukraynadaki Zaporijya Nükleer Santralini ya da diğer kritik altyapı tesislerini silah olarak kullanmak olduğunu söyledi. Sovyetler Birliği doktrinine göre taktik nükleer silah kullanımının savaşta yenilgiyi önlemek için kullanılabildiğini belirten Gordon, Rus ordusunun Zaporijya santralini konvansiyonel füzeyle vurması halinde Çernobilden 6 kat büyük bir felaket yaşanacağının altını çizdi.
Uzmana göre Putin, taktik nükleer silah kullanırsa NATOnun Rusyaya nükleer yanıt vermeyeceğine inanıyor. Öte yandan Rus yetkililer, nükleer seçeneğin ancak Rusyanın varlığına yönelik bir tehdit durumunda söz konusu olabileceğini söylüyor.
Rusyanın nükleer silahları konusunda dünyanın önde gelen askeri uzmanlarından biri olan Pavel Podvig, Rusyanın nükleer silah kullanımının kamuoyunun görüşüne bağlı olduğunu kaydetti. Podvig, “Genel olarak nükleer silah kullanımı kabul edilemez sayılırsa Kremlinin bunu meşrulaştırması zor olur. Özellikle de askeri durumu etkilemeyeceği düşünülürse” dedi.

Son güncelleme: 15:19 17.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı