• Turkhane Logo

Putin'den "Üçüncü Dünya Savaşı" imalı çıkış

Rusya Devlet Başkanı Putin,

21:53 13 Haziran 2023 Salı
Putin'den
Rusya Devlet Başkanı Putin,

DW Türkçede yer alan habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, muhabirler ve blog yazarlarıyla yaptığı görüşmede Ukrayna savaşı hakkında dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu, Batıya kritik mesajlar verdi.
Üçüncü Dünya Savaşı vurgusu

Barışçıl çözümü sağlayacak görüşmeleri reddetmediklerini, ancak sorunun çözüm anahtarının Batıda olduğunu söyleyen Putin, Bu ihtilafa son vermenin tek yolu Batının Ukraynaya silah tedariğine son vermesidir dedi.

ABDde Üçüncü Dünya Savaşını istemeyen çok insan var ifadeleri dikkat çeken Putin, Eğer istiyorlarsa biz konuşmaya hazırız ama şimdilik istedikleri Rusyanın yenilgisidir sözlerini kaydetti. Vladimir Putin ayrıca Moskovanın Ukrayna için kendi barış planı olduğunu açıkladı.
Aldatıldık

Batının kendilerini tahıl anlaşması konusunda aldattığını, bu nedenle anlaşmadan çekilmeyi değerlendirmekte olduklarını anlatan Putin, Rusyayı ziyaret edecek Afrika ülkeleriyle tahıl anlaşması hakkında görüşmeye hazırlandıklarını, dünyanın en yoksul ülkelerine tahılı bedavaya vermeye hazır olduklarını duyurdu.
Ukraynanın kayıpları 10 kat fazla

Ukraynanın karşı taarruzundaki kayıpları için Felaket olarak nitelendirilebilecek bir düzeye yaklaşıyor diyen Putin, Benim hesaplamalarıma göre Ukrayna, yurt dışında tedarik edilen teknolojik desteğin yüzde 25 ila yüzde 30unu kaybetti dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ordusunun taarruzunda hiç bir başarı kaydetmediğini iddia ederken, kayıplarının Rusyadan 10 kat daha fazla olduğunu söyledi. Ukraynanın taarruzu sırasında 160tan fazla tank ve 360tan fazla zırhlı araç kaybettiğini, Rus ordusunun ise 54 tankının hedef alındığını anlatan Vladimir Putin, bu tankların bir bölümünün yeniden tamir edilebilecek durumda olduğunu belirtti.

Moskovanın kırmızı çizgilerinin ihlal edilmesi nedeniyle Rusyanın Ukraynanın enerji altyapısını hedef aldığını kaydeden Putin, Ukraynaya silah desteği veren Batıyı uluslararası sözleşmeleri ihlal etmekle suçladı, Polonyalı paralı askerlerin Ukrayna için savaştıklarını ve büyük kayıplar verdiklerini iddia etti.

Hersondaki Kahovka Barajının Kievin saldırısı sonucunda yıkıldığını öne süren Rus lider, barajın ABD yapımı HIMARS roketatar füzeleriyle hedef alındığını söyledi.
Güvenli bölge çıkışı

Görüşmede Rusya topraklarına yönelik saldırılar da gündeme geldi. Vladimir Putin, Prensipte düşmanın bunu yapacağı öngörülebilir ve daha iyi hazırlık yapılabilirdi diye konuştu.

Rusya devlet başkanı, ülke sınırlarını savunmak ve güvenliğini güçlendirmek zorunda olduklarını, Kievin Rus topraklarına saldırılarının sürmesi halinde de Ukrayna topraklarında bir güvenli bölge inşa etmek durumunda kalabileceklerini kaydetti.

Bu arada Putin, özel askeri şirketlerin faaliyetlerinin yasalarla düzenlenmesine ilişkin hazırlıklar hakkında da bilgi verdi, Rus Savunma Bakanlığının bu şirketlerin faaliyetlerini sözleşmelerle yasallaştırma girişimini desteklediğini açıkladı.
Stoltenberg beklentiyi açıkladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Washingtonda yaptığı açıklamada, tarafların müzakere masasına oturması beklentisine vurgu yaptı.

Ukraynanın geniş çaplı karşı taarruzunun, Moskovayı müzakere masasına oturmaya zorlamasını umut ettiğini söyleyen Stoltenberg, Onlar (Ukraynalılar) ne kadar çok toprak kazanırsa, Devlet Başkanı Putinin müzakere masasına oturması gerektiğini anlama ihtimali de o kadar artacaktır dedi.

Son güncelleme: 21:53 13.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı