• Turkhane Logo

Putin'den orduya, Ukrayna'daki saldırıları artırın emri

Rusya Savunma Bakanlığı bugün Ukrayna'daki kuvvetlerine operasyonları hızlandırma talimatı verdiğini açıkladı. Rusya, Kiev’in son günlerde onlarca insanı öldürdüğünü söylediği bir dizi bombardımanda ülkeyi roket ve füzelerle vurdu.

10:43 17 Temmuz 2022 Pazar
Putin'den orduya, Ukrayna'daki saldırıları artırın emri
Rusya Savunma Bakanlığı bugün Ukrayna'daki kuvvetlerine operasyonları hızlandırma talimatı verdiğini açıkladı. Rusya, Kiev’in son günlerde onlarca insanı öldürdüğünü söylediği bir dizi bombardımanda ülkeyi roket ve füzelerle vurdu.

Harkiv Bölge Valisi Oleh Sinehubov, son saldırılarda füzelerin Harkiv bölgesinin kuzeydoğusundaki Chuhuiv kasabasını vurduğunu ve aralarında 70 yaşındaki bir kadının da bulunduğu üç kişinin öldüğünü ve üç kişinin de yaralandığını söyledi.

Bir başka Bölge Valisi Valentin Reznichenko da, 50den fazla Rus Grad roketinin Dnipro Nehri üzerindeki Nikopol kentine düştüğünü söyledi. Acil servis, iki kişinin öldüğünü açıkladı.

Ukrayna, son üç gün içinde yerleşim alanlarına yapılan bu tür saldırılarda yaklaşık 40 kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Sergey Şoygunun askeri birliklere, Ukrayna’nın doğusu ve Rusya tarafından kontrol edilen diğer bölgelere yönelik saldırıları önlemek için operasyonlarını hızlandırma emri verdiği belirtildi.

Şoygunun, Kiev rejiminin Donbas ve diğer bölgelerdeki sivil altyapıya ve yerleşim sakinlerine büyük roket ve topçu saldırıları başlatma olasılığını önlemek için tüm operasyonel alanlardaki grupların eylemlerini daha da arttırmak için gerekli talimatları verdiği belirtildi.

Bakanlık, Şoygunun emrini, diğer komutanların yanı sıra Ukraynada faaliyet gösteren Rus kuvvetlerinin Güney ve Merkez komuta gruplarına liderlik eden generallerin komuta merkezindeki raporlarını dinledikten sonra verdiğini söyledi.

Toplantının tam olarak ne zaman gerçekleştiği veya o sırada Şoygu ve komutanların Ukraynada olup olmadığı, yapılan açıklamadan ya da sağlanan sessiz görüntülerden anlaşılmıyor.

Kiev dün, Batı tarafından sağlanan sistemleri kullanan Ukrayna’nın roket saldırılarının son haftalarda 30dan fazla Rus askeri lojistik merkezini yok ettiğini ve Rusyanın saldırı potansiyelini önemli ölçüde azalttığını açıkladı.

Ölüm kalım savaşı sürüyor

Savaşın odak noktası, beşinci ayında, Ukraynanın doğusundaki Donbas bölgesine taşınırken, Rusya kuvvetleri ülkenin başka yerlerindeki şehirleri füzeler ve roketlerle vuruyor.

Ukraynaya karşı özel askeri operasyonunu 24 Şubatta başlatan ve tehlikeli milliyetçiler olarak adlandırdığı kişilerin kökünü kazımayı amaçladığını söyleyen Moskova, Ukraynanın askeri altyapısını bozmak ve kendi güvenliğini korumak için yüksek hassasiyetli silahlar kullandığını söylüyor.

Kiev ve Batı, çatışmayı, 1991de Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla Moskovanın yönetiminden kurtulan bir ülkeyi yeniden fethetmek için sebepsiz bir girişim olarak değerlendiriyor.

Rusya, füzelerinin ülke genelindeki yerleşim bölgelerini vurduğuna dair artan kanıtlara rağmen, sivil bölgeleri hedef aldığını defalarca yalanladı.

Dün geç saatlerde, Rus füzeleri Nikopolun yaklaşık 120 km (75 mil) kuzeyindeki Dnipro şehrini vurarak üç kişinin ölümüne ve 15 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Sosyal medyadan, binalardan yükselen siyah dumanları ve yanan arabaların görüntüleri paylaşıldı.

Rusya Cumartesi günü, Dniproda füze parçaları üreten bir fabrikayı tahrip ettiğini açıkladı.

G20 Maliye Bakanları toplantısında ana gündem Ukrayna oldu

Savaş, Endonezyadaki G20 Maliye Bakanları toplantısına da egemen oldu. ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, çatışma konusundaki farklılıkların maliye ve merkez bankası yetkililerinin resmi bir bildiri yayınlamasını engellediğini ancak kötüleşen gıda güvenliği krizini ele alma ihtiyacı üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Yelen, Bu zorlu bir dönem çünkü Rusya G20nin bir parçası ve savaşın nasıl tanımlanacağı konusunda bizimle aynı fikirde değil dedi.

Batılı ülkeler Rusyaya sert yaptırımlar uyguladı ve Rusyayı Moskovanın reddettiği Ukraynadaki savaş suçlarıyla suçladı. Çin, Hindistan ve Güney Afrika da dahil olmak üzere diğer G20 ülkeleri tepkilerinde daha sessiz kaldı.

Ukrayna’nın tahıl ihracatını kısıtlayan abluka, milyonlarca yoksul ülkede açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği konusunda endişelere yol açtı.

Kan dökülmeye devam etmesine rağmen, hem Rusya hem de Ukrayna, son görüşmelerde ablukayı kaldırmaya yönelik bir anlaşmaya yönelik ilerlemeyi açıkladılar. Arabulucu Türkiye, önümüzdeki hafta bir anlaşma imzalanabileceğini açıkladı.

Son güncelleme: 10:43 17.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı