• Turkhane Logo

Putin: Yeni bir dünya inşa etme görevimiz var

Rusya Devlet Başkanı Putin Soçi'deki konuşmasında Batı'yı sert bir şekilde eleştirdi. Batı'nın küresel bir

21:38 05 Ekim 2023 Perşembe
Putin: Yeni bir dünya inşa etme görevimiz var
Rusya Devlet Başkanı Putin Soçi'deki konuşmasında Batı'yı sert bir şekilde eleştirdi. Batı'nın küresel bir

DW Türkçede yer alan habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uluslararası düşünce kuruluşu Valdai Tartışma Kulübünün Soçide düzenlenen toplantısında yaptığı konuşmada Batıyı sert bir şekilde eleştirirken, Ukraynadaki savaştan Batının sorumlu olduğunu savundu.

Putin konuşmasında, Rusyanın Ukraynaya Şubat 2022de başlattığı askeri müdahaleyi, Batı ile uzun zamandır yaşanan çatışmanın bir parçası olarak nitelendirdi.

Esasen yeni bir dünya inşa etme görevimiz var diyen Putin, Batının küresel bir hegemonya kurmayı hedeflediğini öne sürdü. Putin, Batının her zaman bir düşmana ihtiyacı var ifadesini de sözlerine ekledi.

Batının kibirli bir tutum izlediğini ifade eden Rusya lideri, Hep yapmalısınız, yapmak zorundasınız, ciddi bir şekilde uyarıyoruz, gibi sözler duyuyoruz. Sen kimsin? Başkasına uyarıda bulunmak için nereden hakkın oluyor? Belki de bu kibirden kurtulmanın, dünyaya bu şekilde davranmayı durdurmanın zamanı geldi dedi.

Batıyı Çini şeytanlaştırmak ve Müslümanlar için düşmanca bir ortam yaratmakla da suçlayan Putin, Batılı elitleri takip etmeye yanaşmayan herkese düşman imajı vermeye çalışıyorlar şeklinde konuştu.

Sömürgeci dönemden kalan bu düşünce şekline son verilmesi gerektiğini belirten Putin, bu dönemin artık sona erdiğini ve kimsenin de buna geri dönmek istemediğini söyledi.

Ukrayna savaşı 10 yıldan beri sürüyor

71 yaşındaki Rusya lideri Ukrayna savaşına ilişkin olarak Batının etkin desteği ile Kiev rejimi tarafından başlatılan savaş 10 yıldan beri sürüyor ifadelerini kullandı. Putin, Özel askeri operasyon bunu durdurmak için başlatıldı dedi.

Rusya, Ukraynadaki savaşı özel askeri operasyon olarak nitelendiriyor.

Ukraynaya yönelik operasyonun bir toprak çatışması olmadığını ifade eden Putin, bunun yeni dünya düzenine temel oluşturacak ilkelerin belirlenmesine hizmet ettiğini söyledi. Putin, Bazı toprakları yeniden ele geçirmekle hiçbir şekilde ilgilenmediklerini kaydetti.

Rus birlikleri Ukraynanın güneyinde ve batısında birçok bölgeyi işgal etti. Putin ise Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerini ilhak etti. Geçmişteki açıklamalarında Ukraynanın tarihi olarak Rusya topraklarına ait olduğunu savunan Putin, 2014 yılında da Kırımı ilhak etmişti.
Dağlık Karabağdaki durum kaçınılmazdı

Putin Soçideki konuşmasında Dağlık Karabağ konusunda da açıklamalar yaptı. Azerbaycanın askeri operasyonu sonrasında Dağlık Karabağda kontrolü yeniden sağladığına işaret eden Putin, bunun kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Azerbaycanın bölgede anayasal düzeni yeniden sağlaması an meselesiydi diyen Putin, Ermenistanın Azerbaycanın Dağlık Karabağdaki egemenliğini kabul etmesinin ardından bu kaçınılmazdı şeklinde konuştu.

Ermenistanın Dağlık Karabağ konusunda Rusyanın önerilerini dinlemediğini belirten Putin, Ermenistanın Rusyanın müttefiki kalacağını ve Moskovanın Karabağdaki Ermenilere yardıma hazır olduğunu ifade etti.

Son güncelleme: 21:38 05.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı